SAZNAJEMO/O ukidanju akciza naredne sedmice raspravljaće i Zastupnički dom: Poznato kad bi se sjednica trebala održati

3 min. čitanja

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH također će se sastati naredne sedmice kako bi raspravljao o usaglašenom tekstu prijedloga izmjena Zakona o akcizama, na osnovu kojih bi se trebale ukinuti akcize na gorivo u narednih šest mjeseci.

Ovu vijest za Oslobođenje potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić.

– Maloprije sam razgovarao sa predsjedavajućim Nebojšom Radmanovićem i tražio sam da zakaže sjednicu. U toku razgovora smo se usaglasili da bi se ta sjednicas trebala održati naredne sedmice, najvjerovatnije 5. oktobra, jer je 4. oktobra neki vjerski praznik. Mislim da će Radmanović već sutra saopćiti kad će tačno biti sjednica. Ona može biti hitna, ali i redovna, s tim da se odmah na početku raspravlja o pitanju ukidanja akciza. Također, ako bude redovna, na dnevni red možemo uvrstiti i neke druge teme koje budu bitne, izjavio je Zvizdić za Oslobođenje.

Podsjećamo, danas je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović zakazao sjednicu ovog doma za 4. oktobar.

Ranije su oba doma usvojili izmjene Zakona o akcizama, ali u različitim tekstovima. U Zastupničkom domu je usvojena verzija prema kojoj se akcize na gorivo ukidaju na šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara produži taj rok za još tri mjeseca. U Domu naroda je usvojen amandman delegatkinje Dušanke Majkić o ukidanju akciza na samo mjesec dana.

Nakon toga formirana je zajednička komisija predstavnika oba doma za usaglašavanje tekstova izmjena Zakona o akcizama, na kojoj je usvojeno da bude prihvaćena verzija koju je usvojio Zastupnički dom, o šestomjesečnom ukidanju akciza. Sjednici ove komisije nisu prisustvovali predstavnici SNSD-a.

Predsjedavajući oba doma Nebojša Radmanović i Nikola Špirić su trebali u toku od tri dana da sazovu sjednice domova kako bi se glasalo o ovom zaključku komisije, ali su oni ignorisali tu obavezu. Zbog toga su 15 zastupnika i pet delegata potpisali zahtjeve za održavanje hitnih sjednica oba doma i uputili ih Radmanoviću i Špiriću, ali su oni i to ignorisali. 

Na kraju je odluku o održavanju sjednice Doma naroda donio Izetbegović kao zamjenik predsjedavajućeg, dok je, po svemu sudeći, Radmanović popustio i odlučio da on ipak zakaže sjednicu Zastupničkog doma.

Podijeli ovaj članak