Saradnja UKC Tuzla i bolnice u Zenici: Izvršene su transplatacije dva organa

1 min. čitanja

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz saradnju kolega iz Kantonalne bolnice Zenica izvršili su eksplantaciju organa donora iz Zenice.

Transplantacija jednog bubrega i rožnice urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Nakon dužeg vremenskog perioda današnjom kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla.

Prema riječima prof. dr. med sc. Denijala Tulumovića direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, operativnog tima iz Zenice kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađene su dvije transplantacije.

 

Kako je istakao direktor Tulumović, proces transplantacije je protekao uredno i rani postoperativni tok protiče uredno.

Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Također pripadnici MUP-a TK su službenom pratnjom organa doprinijeli bržem transportu organa što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.

Podijeli ovaj članak