Samo se pojavio u sali: Bećirovića jedva “ugurali” u prvi red na inauguraciji Milatovića

2 min. čitanja

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, napravio je danas omanji diplomatski skandal i napravio probleme protokolu tokom inauguracije Jakova Milatovića, novog predsjednika Crne Gore.

Bećirović se, tvrde svjedoci, pojavio u sali Parlamenta Crne Gore, iako domaćini nisu očekivali njegov dolazak na svečanu inauguraciju.

Da bi se izbjegao skandal, protokol je brže-bolje donio pomoćnu stolicu i smjestio Bećirovića u prvi red uz drugo dvoje članova Predsjendištva BiH Željku Cvijanović i Željka Komšića. Bećirović je zakrčio prolaz između dva reda u crnogorskom Parlamentu, ali je ipak bio zadovoljan reakcijom protokola, prenosi Bosnainfo.

Našao se u prvom redu gostiju zajedno sa kolegama iz Predsjedništva BiH, te Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije i Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su prije desetak dana dobili poziv iz Crne Gore da prisustvuju inauguraciji predsjednika te države Jakova Milatovića. Željka Cvijanović i Željko Komšić su odmah prihvatili poziv i potvrdili svoj dolazak u Podgoricu. Denis Bećirović je odlučio da još malo razmisli prije nego što donese odluku. Možda je razlog njegovom “oprezu” bio taj što je na predsjedničkim izborima podržao (kao i Komšić, uostalom) Mila Đukanovića, podsjeća Slobodna Bosna.

Na kraju je Bećirović ipak odlučio da otputuju na inauguraciju, ali je to učinio prekasno za promjenu protokola koji se brinuo o rasporedu zvanica.

Njegov iznenadni dolazak prisilio je protokol da mu na brzinu osigura isti značaj kao i ostalim članovima Predsjedništva BiH, pa su brže-bolje donijeli stolicu i “uglavili” Bećirovića u skupštinski prolaz između Željka Komšića i američkog diplomate Gabriela Escobara!

Podijeli ovaj članak