Salkić bjesni i na Dodika i na međunarodnu zajednicu: Učinio dodatni korak ka secesiji

3 min. čitanja

– Milorad Dodik je učinio dodatni korak ka secesiji, ugrožavajući mir i stabilnost, bacajući rukavicu u lice državnim organima Bosne i Hercegovine, visokom predstavniku i kompletnoj međunarodnoj zajednici. On bez ikakve dileme ide korak po korak ka samom cilju, žalosno je da unutar političkog korpusa onih koji se kao bore za Bosnu i Hercegovinu još uvijek ima onih koji javno iznose tezu da je on blefer i da će stati prije ključnog poteza ugrožavanja mira i stabilnosti, smatra Ramiz Salkić.

Ovaj bivši potpredsjednik entiteta RS i aktuelni jedini poslanik SDA u Skupštini manjeg bh. entiteta stava je i da “ovi koji se kao bore za državu, a svojim izjavama relativiziraju opasnost i postupke Milorada Dodika, ohrabruju međunarodnu zajednicu da ne poduzima konkretne korake, oni se u principu bore za naklonost Milorada Dodika, a ne za državu Bosnu i Hercegovinu”.

– Svaka reakcija ispod uklanjanja sa političke scene kreatora separatističke politike, politike rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma je kapitulacija državnih institucija, OHR-a i kompletne međunarodne zajednice pred, u ovom trenutku, institucionalnim separatizmom koji bi vrlo brzo mogao prerasti u nasilni separatizam.

Zbog toga je neophodna brza, snažna i odlučna zajednička reakcija pravosudnih institucija i visokog predstavnika radi zaustavljanja rušenja ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok nije kasno.

Mi smo u danima intenzivnog sjećanja na žrtve genocida, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije Rs. Za udruženi zločinački poduhvat, genocid i druge teške ratne zločine presuđeno je kompletno tadašnje političko i vojno rukovodstvo čijim se sljedbenicima osjećaju i tako se ponašaju današnji separatisti u ovom entitetu.

Tada je međunarodna zajednica oklijevala, kalkulisala i bila nejedinstvena, a mogli su da su htjeli spriječiti vojsku, policiju, Karadžića i Mladića da sa svojim sljedbenicima počine genocid nad Bošnjacima u ‘sigurnoj zoni’ UN Srebrenica.

Danas ste u prilici poduzeti konkretne korake da sankcionišete separatiste, kao što ste upravo u tim danima 1995. godine bili u prilici svojom intervencijom spriječiti genocid, a niste to uradili, pozivam vas da ne napravite ponovo istu grešku i da ovog puta uradite pravu stvar.

Naravno pod pretpostavkom da je vaše nečinjenje 1995. godine po vama bila greška, a ne stvarna namjera”, saopćio je Salkić.

Podijeli ovaj članak