Ruska ambasada napala PIC zbog usvojenog zaključka: “Schmidta ismijavaju čak i na zapadu”

2 min. čitanja

U vezi sa sastankom političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma u BiH (PIC) i usvojenim komunikeom, oglasila se Amabasada Ruske Federacije u BiH ističući da usaglašeni komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice.

Potvrdili su svoj raniji stav o nelegitimnosti visokog predstavnika u BiH.

Navode da postupke Christiana Schmidta “ismijavaju čak i u zapadnim medijima”.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti:

– Još jednom konstatujemo manipulativno ponašanje takozvanih partnera, koji sa nepokolebljivim bezobrazlukom ignorišu članstvo Rusije u PIC-u. Nisu se čak ni potrudili da stave ozloglašenu fusnotu o našem neslaganju sa tekstom komunikea. Naglašavamo da taj komunike odražava mišljenje samo određenog dijela međunarodne zajednice. Zadržavamo pravo da djelujemo na osnovu uloge Rusije kao jednog od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potvrđujemo naš principijelni stav o nelegitimnosti takozvanog visokog predstavnika. Njegovi nespretni postupci, ekscentrično ponašanje, javne eskapade ismijavaju se čak i u zapadnim medijima. Sve je to dovelo do neviđenog pada njegovog autoriteta u Bosni i Hercegovini, što samo potvrđuje ispravnost našeg stava u pogledu ništavosti njegovog mandata bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Čini se da su naši zapadni kolege upali u situaciju iz „Kvake 22“. S jedne strane neosnovano trube o poštovanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, s druge strane, ne mogu da se odreknu instrumenta vanjskog protektorata – Ureda visokog predstavnika, koji im je potreban za postizanje očigledno nedejtonskog cilja, a to su evroatlantske integracije BiH.

Polazimo od toga da sudbinu Bosne i Hercegovine trebaju određivati njeni građani, i to samostalno i bez vanjskog starateljstva, saopćeno je iz Ruske ambasade.

Podijeli ovaj članak