Reakcija potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović: Čavara sa nama nije obavio konsultacije prije donošenja odluke u slučaju Gaši

1 min. čitanja

Nakon što je u medijima objavljena informacija kako je predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, donio odluku o pomilovanju osuđenog kriminalca Muhameda Alija Gašija, objavili smo proceduru na osnovu koje je došlo do ove odluke, odnosno ko je sve “umiješan” u Gašijevo pomilovanje

Na osnovu Zakona o pomilovanju koji smo citirali u našem tekstu, navedeno je kako predsjednik Federacije BiH, prije nego što donese odluku, mora obaviti konsultacije sa potpredsjednicima Federacije BiH.

Tragom ove objave, obratila nam se potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović, kazavši kako je pomenuti zakon izmijenjen 2015. godine, te da na osnovu njegovih izmjena predsjednik Federacije BiH više ne mora obaviti konsultacije sa potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine.

– Zakon je izmijenjen u novmebru 2015. godine, te na osnovu njega predsjednik Federacije BiH ne mora obaviti konsultacije sa potpredsjednicima. U konkretnom slučaju Gaši, predsjednik FBiH se nije obratio potpredsjednicima prije donošenja ove odluke, te mi nismo učestvovali u njenom donošenju, rekla je Mahmutbegović u izjavi za Oslobođenje.

Podijeli ovaj članak