Računi za grijanje će biti duplo veći: Evo ko će dobijati subvencije u Sarajevu

1 min. čitanja

Zima je počela ranije nego se očekivalo. Iako je u septembru skoro uvijek više toplih dana, grijanje je počelo jer su temperature ispod petnaest stepeni.

Građani strahuju od računa koji će pristići u oktobru.

– Sa aspekta tehničkih uslova, biće uredno snabdijevanje plinom. Cijena plina sada je dvostruko veća nego što je bila prošle godine. Znači da će računi za plin, ako ne budemo štedili i utopljavali objekte, biti dvostruko veća nego prošle godine, ističe Edhem Bičakčić, stručnjak za energetiku.

S druge strane, Vlada KS je ipak oslučila da uvede subvencije za najugroženije kategorije stanovništva. 43.000 ljudi u KS dobiće po pedeset maraka za novembar i decembar kao pomoć.

– Mi ćemo za novembar i decembar subvencionirati poskupljenje troškova energenata za grijanje za najugroženije, za 39 000onih koji primju minimalnu penziju, dvije ipo hiljade korisnika socijaklne pomoći i hiljadu ipo osoba iz boračke populacije, najavio je premijer KS Edin Forto.

Više o tome kakva nas zima očekuje i šta građani mogu očekivati kada je riječ o grijanju, gledajte u večerašnjem O Dnevniku u 18.20 sati.

Podijeli ovaj članak