Prvi put u životu mi je onemogućeno da dođem na svoje biračko mjesto

2 min. čitanja

Naš vjerni čitalac Milivoje Marinković iz Zenice obratio nam se pismom u kojem tvrdi kako mu je prvi put u životu onemogućeno glasanje na izborima.

Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti.

– Nakon što sam provjerio gdje se nalazi biračko mjesto Bilino polje  093A006 interesirao sam se kako mogu glasati jer su mi 93 godine, da vidim kakve su mi šanse da budem stavljen na listu građana kojem bi u stan došao mobilni tim da glasam. Rečeno mi je da sam zakasnio, da je taj spisak zaključen 1. septembra, da je do tada bio posljednji rok za prijavu. Dakle, mjesec dana prije nego što će biti izbori. Rečeno mi je da nema nikakvih mogućnosti da budem stavljen na taj spisak, da bi mobilni tim mogao doći kod mene u stan da glasam. To sam provjerio na još nekim mjestima i odgovor je bio identičan, da sam zakasnio. 

Smatram da je to neprihvatljivo, jer da i nisam u ovim godinama, da sam slučajno slomio nogu, pa  ne mogu doći da obavim svoju građansku dužnost, da bi bilo normalno da mobilni tim me obiđe ako se prijavim. 

Prvi put sam glasao na izborima 1945. ili 1946. godine. Poslije toliko godina uskraćeno mi je moje ustavno i građansko pravo.

Zato, predlažem da vlasti ubuduće više vode računa oko propisa vezanih za izbore, da se ne daju takvi rokovi za registraciju birača koji mogu glasati kod svojih kuća koje bi posjetio mobilni tim. Zaista je neprimjereno da takve prijave važe do mjesec i više dana prije izbora do kada su sada dali rok za prijavu. To treba biti možda do sedam dana prije izbora.

Milivoje Marinković, penzioner iz Zenice, navodi se u pismu.

Podijeli ovaj članak