Prve reakcije na Putinovu mobilizaciju i zastrašujuću prijetnju: “On više nema moć”, “Patetičan je”, “Ovim je priznao…”

3 min. čitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u govoru, kojim je proglasio djelimičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s “nuklearnim ucjenama” odgovoriti svom snagom svoga arsenala. “Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude – to nije blef”, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

On je rekao da mu je cilj “osloboditi” istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti “pod jaram” Ukrajine. Putin je rekao da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”.

Ubrzo po završetku njegovog govora, krenule su prve reakcije. 

Ukrajinska zastupnica Inna Sovsun na Twitteru je istaknula kako je Putin, zbog uvođenja djelimične mobilizacije, ‘patetičan‘ i ‘u zamci‘. 

“On više nema moć pozivati ​​na punu mobilizaciju”, istaknula je Sovsun.

 

Bjeloruski političar Franak Viačorka ustvrdio je da Putinu nedostaje ljudstva da ostvari svoje ambicije. 

“Desetine hiljada mogu biti mobilisane. To je također priznanje da takozvana “specijalna operacija” nije uspjela. Dat ćemo sve od sebe da ga spriječimo da u ovaj krvavi masakr uvuče Bjeloruse”, navodi. 

 

Ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Gillian Keegan komentirala je Putinovu prijetnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

“To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila izrečena”, rekla je za BBC.

Dodala je da Putinove komentare treba shvatiti ozbiljno te pozvala na smirenost pred njegovom prijetnjom da će upotrijebiti nuklearno oružje.

“Neke riječi su na kraju bile prilično zabrinjavajuće”, rekla je za Sky News.

“To je nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu. Nisam sigurna ni da on ima kontrolu. Mislim, ovo je očito eskalacija”, dodala je.

Njemački ministar gospodarstva osudio je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. “Ovaj potez je loš i pogrešan”, rekao je ministar Robert Habeck novinarima u Berlinu.

Podijeli ovaj članak