Prva korist od samita u Tirani: Jeftiniji roming sa EU, a nakon toga…

2 min. ─Źitanja

U okviru samita lidera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Tirani je u utorak potpisan sporazum koji ─çe omogu─çiti postepeno smanjivanje i ukidanje cijene rominga izme─Ĺu bloka i zemalja regiona.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su┬ápredsjednik Evropskog vije─ça Charles Michel,┬ápredsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen te lideri zemalja regiona me─Ĺu kojima premijer┬áAlbanije Edi┬áRama,┬ápredsjedavaju─ça Predsjedni┼ítva Bosne i Hercegovine ┼Żeljka Cvijanovi─ç, predsjednik Crne Gore Milo ─Éukanovi─ç, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç i┬ápremijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kova─Źevski.

Potpisnici zajedni─Źke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU-a i Zapadnog Balkana. Kako je najavljeno, to┬áje korak koji ─çe┬áomogu─çiti postepeno smanjenje cijena rominga izme─Ĺu regiona i EU-a tokom┬á2023. godine, s ciljem da se tro┼íkovi naknadno u potpunosti ukinu.

U glavnom gradu Albanije,┬áTirani, u utorak┬áse odr┼żava Samit lidera Evropske unije (EU) i zemalja Zapadnog Balkana, a rije─Ź je o dosad prvom sastanku na vrhu koji se odr┼żava u nekoj od zemalja pomenutog regiona. Pored najvi┼ínih zvani─Źnika EU-a, na skupu ─çe u─Źestvovati i lideri 27 zemalja ─Źlanica i dr┼żava regiona.

Glavne teme samita bi─çe zajedni─Źko rje┼íavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje politi─Źkog anga┼żmana, ja─Źanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na vanjsko uplitanje, kao i suo─Źavanje s izazovima koje predstavljaju migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Podijeli ovaj ─Źlanak