Protest u Sarajevu: Ne damo državu – Preko BiH se niko neće “kusurati”

4 min. čitanja

Na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo protest pod sloganom “Ne damo državu BiH” te traže da odluke visokog predstavnika moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine!

Na proteste je, kako smo već pisali, pozvala i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i jedna od organizatorica prethodnih protesta ispred OHR-a. 

Poruke građana su iste: neće dozvoliti dalju podjelu BiH u režiji međunarodne zajednice, niti će dozvoliti dalje širenje velikosrpske i velikohrvatske ideologije na ovim prostorima. Niko se, kako poručuju, preko BiH niko neće “kusurati”.

13.40

Azra Zornić je istakla kako njena borba za domovinu traje 17 godina.


image

Azra Zornić

– Trajaće do ostvarenja moje presude. U međuvrenu, gdje se danas nalazi BiH? Nalazi se u haosu! Raskol, a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici. Najprije su nam navukli luđačku košulju zvanu Dejton, a onda su krenuli sa brisanjem BiH. Licemjerni zapad je preko OHR-a uveo protektorat. Domaći političari, većina njih, pristali su da budu marionete desničarske Evrope u zamjenu za pokoju Evropu, kazala je Zornić.

13.30

Mujo Aganović, predsjednik Saveza paraplegičara BiH i učesnik protesta, kaže da su tu da kažu jasno i glasno da ne daju državu.


image

Mujo Aganović

– Ili jednaka pravda za sve, ili neka svijet propadne. Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa. Evropo, dobro nas slušaj: Nećemo nikad više stajati u redovima za mučenje, ubijanje i silovanje dok vi mudrujete iz toplih soba. Ovo je bilo posljednje klanje i naše mračno stanje, poručio je.

13.20

Grupa ReSTART BiH, objavila je ciljeve protesta:

MI, GRAĐANI BOSNE I HERCEGOVINE

• nećemo dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika;

• insistiramo na očuvanju suverenosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koja ne smije nikada i nikako biti predmet geopolitičke trgovine;

• zahtijevamo dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca;

• zahtijevamo od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispunjavaju preostale uvjete iz akcionog plana za članstvo u NATO savezu;

• ne dozvoljavamo da nam se prigovara na euroskepticizmu dok EU licemjerno ignoriše naše trajno opredjeljenje za dostizanjem evropskih demokratskih standarda, a podržava one koji te principe podrivaju;

• ne pristajemo na produbljivanje etničkih podjela i cementiranje onoga što su nam skrojili ratni zločinci i profiteri;

• nećemo nasjesti na jeftine trikove oko kandidatskog statusa dok nam u stvarnosti raskućujete ono za šta su ginuli naši najmiliji i uzimate našu mladost dok se pretvarate da ste zabrinuti za sudbinu onih koji ovdje ostaju;

• pozivamo na obuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih preostalih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u njihovoj cjelini;

• pozivamo na implementaciju preporuka Ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini;

• zahtijevamo od vlasti u Bosni i Hercegovini beskompromisno slijeđenje puta koji je zacrtan u četrnaest ključnih prioriteta formulisanih u Mišljenju Evropske komisije, a sve imajući u vidu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Evropsku konvenciju za zaštitu prava i temeljnih sloboda!

Pozivamo sve one kojima je Bosna i Hercegovina jedina domovina da svojim prisustvom pošalju jasnu sliku ‘Zapadu‘, ali i ‘Istoku‘ da nas ima i da nećemo dozvoliti dalje podjele unutar Bosne i Hercegovine. Naša država može i mora biti samo kao druge: moderna, funkcionalna, ali prije svega pravna država koja štiti svakog pojedinca (bez obzira na etničku, vjersku, rasnu i svaku drugu pripadnost) na svakom pedlju države.

Država vladavine prava, funkcionalna građanska država Bosna i Hercegovina

Podijeli ovaj članak