Prošlo je 30 godina od zločina u Sjeverinu: Monstruozne politike devedesetih i danas se plasiraju narodu

3 min. čitanja

Prije tačno 30 godina dogodio se zločin u Sjeverinu. Tri nevladine organizacije Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) iz Banje Luke i Ženski glas iz Priboja podsjećaju na ovo stravično ubbijanje civila.

– Dana 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“, kojom je komandovao Milan Lukić, oteli su šestnaest Bošnjaka, radnika pribojskih preduzeća iz Sjeverina, koji su ujutro pošli na posao u Priboj redovnom autobuskom linijom Rudo – Priboj. Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, BiH) i tom prilikom je iz autobusa izvedeno petnaest muškaraca i jedna žena. Kamionom su odvezeni u hotel „Vilina Vlas“ u Višegrad gdje su nakon višednevnog zlostavljanja ubijeni, a tijela su bačena u Drinu. U noći pred otmicu autobusa, otet je i Sabahudin Ćatović ispred porodične kuće. Od tada mu se gubi svaki trag. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve (Medredin Hodžić), dok se ostali i dalje vode kao nestali.

Za zločin u Sjeverinu, Okružni sud u Beogradu osudio je na po dvadeset godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, dok je Đorđe Šević osuđen na petnaest godina zatvora.

Ovim putem apelujemo na državu Srbiju da preduzme potrebne korake kako bi se žrtve otmice u Sjeverinu počele tretirati kao civilne žrtve rata i da se konačno ustanovi naknada štete za porodice žrtava. Jedini ispravan put u suočavanju s ratnom prošlošću devedesetih jeste jednako tretiranje svih civilnih žrtava rata koje su bile ništa drugo nego žrtve monstruoznih politika koje se, nažalost, i danas plasiraju narodu kao najbolja opcija. Sve dok ne izađemo iz etnopolitičkih okvira i dok se ne ostavimo ratnohuškačkih politika ne možemo govoriti o društveno-ekonomskoj transformaciji i boljem životu na ovim prostorima.

Sjećamo se ubijenih civila iz Sjeverina: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Medo Hodžić, Mevlida Koldžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović, Sabahudin Ćatović, Sead Pecikoza i Zafer Hadžić, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Podijeli ovaj članak