Projekt osposobljavanja nezaposlenih majki: U BiH je polovina radno sposobnih žena izvan tržišta rada

2 min. čitanja

UNFPA, Populacijski fond UN-a, u saradnji s vladom Češke, kompanijom dm drogerie markt BiH i Mozaikom, najavila je pokretanje projekta osposobljavanja nezaposlenih majki za tržište rada. U okviru projekta, 30 izabranih nezaposlenih majki s djetetom ili djecom predškolskog uzrasta dobit će priliku za osposobljavanje na radu u periodu od tri mjeseca.

– Nedavna studija UN-a je pokazala da bi veći rodni paritet u radnoj snazi učinio mnogo više za ekonomsku održivost u društvima koja stare i imaju nisku stopu fertiliteta nego isključivo povratak na veću stopu fertiliteta. U BiH je trenutno polovina radno sposobnih žena izvan tržišta rada i ne ostvaruje nikakve prihode kojima bi mogli da podrže sebe i svoju porodicu. Kako se radi o ogromnom potencijalu od više od pola miliona nezaposlenih žena, potrebno ih je podržati kroz jačanje vještina, kao i omogućiti im društvenu brigu za njihovu djecu kako bi imale vremena za aktivno učešće na tržištu rada, izjavio je predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti.

Uključivanjem na tržište rada ove majke bi osigurale dodatni prihod vlastitim porodicama, doprinijele socioekonomskom razvoju BiH te ublažile negativne efekte smanjenja radne snage na domaćem tržištu rada. Izgradnja demografski otpornih društava najbolji je način upravljanja demografskim promjenama.

– Vlada Republike Češke je prepoznala veliki značaj osnaživanja majki, a samim tim i jačanja ekonomije BiH, te je odlučila podržati napore UNFPA vezane za ovaj projekat, kazala je ambasadorica Češke u BiH, nj. e. Ivana Hlavsová.

Sve zainteresovane majke koje zbog čuvanja djece nisu u mogućnosti da rade mogu se prijaviti za učešće u projektu do 25. juna 2023. godine.

Podijeli ovaj članak