Proizvođači upozoravaju: Cijene mesa u BiH mogle bi drastično skočiti, moguća i nestašica

3 min. čitanja

Proizvođači s područja Srednjobosanskog kantona tvrde kako bi u narednom periodu cijene mesa mogle drastično rasti, a tvrde, moguća je i nestašica. Razlog je smanjena proizvodnja na evropskom tržištu, ali i gašenje domaće proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena i neadekvatne podrške nadležnih.

Farmere dodatno zabrinjava i najavljeno smanjenje otkupne cijene mlijeka.

U jednoj od savremenijih farmi za uzgoj tovnih junadi i muznih krava u Krčevinama nadomak Viteza desetak radnika brine o 150 grla. S ove farme u sistem otkupa mjesečno se distribuira 50 tona mlijeka. Uz visoke cijene stočne hrane brine ih najava otkupljivača o smanjenju cijene mlijeka, javlja FTV

“Već za sljedeći mjesec su nam najavili pojeftinjenje za 5 feninga, što nije nikako rentabilno, jer ako znamo da je cijena kukuruza već 77 feninga ili sačme 1,40 KM, a naš obrok za krave je 19 maraka, to nam baš i nije isplativo”, ističe voditelj farme Amina Kadribašić.

Trenutna otkupna cijena mlijeka na ovom kantonu je od 75 do 90 feninga po litri. Zbog nerentabilnosti, u posljednje četiri godine proizvodnja mlijeka smanjena je za osam miliona litara. A proizvođači mesa smatraju da su, za razliku od mljekara, prepušteni sami sebi i dobroj volji otkupljivača. Crno tržište i uvoz, koji je u prošloj godini bio pet puta veći od izvoza, rezultirali su smanjenjem proizvodnje, te je u uzgoju na području SBK-a tek 600 bikova.

“Imamo u kantonu mesne idustrije za koje bismo mogli proizvoditi, samo za njih, 10-15 hiljada tovnih junadi i taj bi novac ostajao ovdje, ne bi išao van. Međutim, ljudi uvoze, a naša proizvodnja se svaki dan smanjuje”, upozorava Amir Bulut, predsjednik Udruženja prozvođača mlijeka i mesa u SBK-u.

“Mesari se većinom vode time da prije kupe zaleđene polutke nego što će kupiti od domaćeg proizvođača. Pošto je cijena kilograma proizvedenog mesa na farmi 4 do 5 maraka žive vage”, dodaje Kadribašić.

Cijene mlijeka ne padaju, a i meso je dvostruko skuplje. No na farmi u Krčevinama se nadaju da ih uvoz i niska otkupna cijena neće ugasiti. Od nadležnih očekuju bolju zaštitu domaće proizvodnje obavezom otkupa od naših proizvođača da je interesi uvoznih lobija ne bi u potpunosti ugasili.

Podijeli ovaj članak