Prije 31 godinu/Bitka na Brčanskoj malti: Dan kada je odbranjena Tuzla

2 min. čitanja

Prije tačno 31 godinu branioci BiH izvojevali su prvu veću pobjedu u toku agresije na našu zemlju. Na današnji dan 1992. godine odbranjena je Tuzla, zahvaljujući pobjedi u bici na Brčanskoj malti.

Tog 15. maja 1992. godine, u skladu sa ranije postignutim dogovorom sda braniocima Tuzle, pripadnici 92. motorizovane brigade JNA su krenuli da napuste Tuzlu. Kolona vozila je krenula iz kasarne, a u njoj su bili naoružani pripadnici JNA. U koloni su, suprotno pravilima, bili i kamioni na kojima su zajedno transportovani eksploziv, gorivo i ljudi. Kada je kolona došla do Brčanske malte u centru Tuzle iz nje je počelo pucanje po pripadnicima MUP-a RBiH koji su osiguravali nesmetan prolazak. Došlo je do razmjene vatre u kojoj je pogođen i kamion sa gorivom i eksplozivom. Došlo je do eksplozije koja je odnijela veći broj života.

U bici na Brčanskoj malti poginulo je 49 pripadnika JNA i četiri pripadnika MUP-a RBiH.

Srbija svo vrijeme, negirajući činjenicu da se radilo o sukobu dvije oružane formacije, ovu bitku pokušava predstaviti kao ratni zločin. Zbo toga je izdala niz potjernica za najvišim zvaničnicima Tuzle iz tog vremena. Među njima je bio i Ilija Jurušić, koji je uhapšen 2007. godine u Beogradu. U zatvoru je proveo tri i po godine. Dvije godine nakon hapšenja, 2009., osuđen je na 12 godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina. Nakon žalbenog postupka poništena je prvostepena presuda, nakon koje je naređeno ponovno suđenje, kao i Jurišićevo puštanje na slobodu. U ponovljenom postupku Jurišić je oslobođen krivice.

Podijeli ovaj članak