Prekinuo šutnju/Sattler otkriva da li podržava Schmidtove izmjene izbornog zakona: Kada je u pitanju suština…

2 min. čitanja

Kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izbornoj noći iskoristio svoje bonske ovlasti kako bi nametnuo izmjene izbornog zakona, iz delegacije EU u BiH reagovali su izjavom da EU “prima k znanju odluku visokog predstavnika. To je bila odluka isključivo visokog predstavnika. Izvršne ovlasti visokog predstavnika (Bonske ovlasti) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji”.

Johann Sattler je, s toga, danas prokomentarisao ove izmjene, te je otkrio da li ih podržava ili ne. 

– Pravila za održavanje izbora su izuzetno važna za svaku zemlju, naročito za BiH, gdje ljudi gube povjerenje i gdje je izborni zakon suprotan presudama Suda u Strazburu. Mi smo posljednju godinu sa američkim prijateljima radili na postizanju rješenja, željeli smo domaće rješenje, ali nije bilo hrabrosti među domaćim političarima. Žao mi je da je visoki predstavnik morao pribjeći sredstvu nametanja. Kada je u pitanju suština – većina nametnutih pitanja su bila predmet pregovora. Političari su itekako bili upoznati sa odredbama važnim za funkcionisanje Federacije BiH”, rekao je.

Prokomentarisao je i trenutak nametanja odluka – u izbornoj noći.

– Da li je fer od političara da ne mogu riješiti pitanja koja su stavljena pred njih? Momenat nije bio idealan, možda bi bilo bolje da je urađeno dan prije izbora, ali političari su ti koji nisu mogli postići sporazum kroz brojne runde pregovora”, odgovorio je Sattler za N1.

Podijeli ovaj članak