Predsjedništvo i GO Naroda i pravde: Ne postoje savršeni politički sporazumi

2 min. čitanja

Predsjedništvo i Glavni odbor Naroda i pravde je na redovnim sjednicama usvojilo šest zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravlja odluka Evropske unije da Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Također, ukazano je na važnost i hitnost provođenja reformi, te se pozdravljaju razgovori o formiranju vlasti na programskim osnovama jačanja države i njenih institucija kroz povećanje i pravovremeno usvajanje državnog budžeta.

Zaključke prenosimo u cjelosti:

– Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

U tom kontekstu, ukazujemo na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji nas čekaju na evropskom putu, na šta još jednom podsjećamo sve naše koalicione partnere s kojim ćemo preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana.

Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini.

Raduju nas najave skorog formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, pravovremeno usvajanje budžeta, a posebno dostatnost i povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Narod i pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak