Poznat sastav: Koga ćemo u naredne četiri godine gledati u državnom parlamentu

3 min. čitanja

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH objavila konačne rezultate, utvrđen je i raspored mandata po strankama, kao i imena zastupnika u naredne četiri godine.

Što se tiče Zastupničkog doma PSBiH, najveći broj mandata osvojila je SDA, ukupno devet i to osam iz FBiH i jedan iz RS-a. Oni su i jedina stranka koja je osvojila mandate iz oba entiteta u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Sljedeći po broju mandata je SNSD sa šest. Zanimljivo je da je SDPBiH osvojio pet mandata iako je osvojio manje glasova neho HDZBiH, koji će imati četiri mandata. Razlog za ovo je izborni sistem, odnosno raspodjela mandata po izbornim jedinicama, a potom i po kompenzacijskim listama.

U nastavku donosimo imena zastupnika koji će činiti Zastupnički dom PSBiH u naredne četiri godine.

Sa teritorije FBiH u ZDPSBiH, kao kandidati SDA izabrani su Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo i Šerif Špago, dok je iz RS-a mandat osvojio Edin Ramić.

Aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara osvojio je mandat u ZDPSBiH kao kandidat SNSD-a, a osim njega iz ove stranke će u parlamentu biti još i Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Kao kandidati SDP-a mandat u državnom parlamentu su izborili Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić činiće HDZ-ovu ekipu u ZDPSBiH.

Po tri mandata su osvojili Koalicija DF-GS i NiP. Kao kandidati DF-GS-a mandate su osvojili Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović, dok će iz NiP-a u Parlamentu BiH sjediti Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović.

Nekoliko stranaka je osvojilo po dva mandata. Iz FBiH to su NS i koalicija NES-Za nove generacije, a iz RS-a SDS i PDP. Sabina Čudić i Predrag Kojović su u ZDPSBiH “ušli” kao kandidati NS-a, a Zlatko Miletić i Jasmin Emrić kao kandidati NES-Za nove generacije.

Kao kandidati SDS-a u ZDPSBiH će u naredne četiri godine djelovati Darko Babalj i Mladen Bosić, a kao kandidati PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić.

Tri stranke iz RS-a su osvojile po jedan mandat. Aleksandar Maletić je posato član ZDPSBiH kao kandidat stranke Za pravdu i red-Lista Nebojše Vukanovića, Čedomir Stojanović kao kandidat DEMOS-a, a Milan Petković kao US-a.

Zanimljivo je da će u naredne četiri godine u ZDPSBiH biti manje žena nego do sada. Naime, prema trenutnoj raspodjeli mandata fotelje u ZDPSBiH je osvojilo sedam žena, dok ih je u aktuelnom sazivu 11.

Treba napomenuti da je moguće da će se personalni sastav ovog doma eventualno promijeniti, ukoliko neki od izabranih kandidata odustane od mandata zbog neke druge funkcije, ili iz nekog drugog razloga.

Podijeli ovaj članak