Poznat datum dženaze Salihu Brkiću: Iza njega su ostale kćerke, sestra… i bezbroj priča

2 min. čitanja

Salih Brkić, doajen bh. novinarstva preminuo je u Tuzli u 75. godini.

Teško je nabrojati sva priznanja, uspjehe, zadatke… koje je Salih Brkić ostvario u svojoj plodonosnoj novinarskoj karijeri, ali će ostati upamćen po svojoj istrajnosti i novinarskom kredu da perom, mikrofonom i kamerom bilježi životne priče običnih ljudi. Salih Brkić rođen je 1948. godine u Mostaru. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Stocu. U Tuzli je stekao zvanje inženjera tehnologije. Uz rad je završio i Novinarsku školu u Beogradu. Od 1975. godine profesionalno se bavio novinarstvom, najprije u Radio Banovići, potom u Radio Sarajevu, a zatim u TV Sarajevo.

Tokom agresije na BiH bio je ratni reporter RTV BiH. Do odlaska u penziju radio je na Federalnoj televiziji. I poslije odlaska u penziju Salih Brkić je nastavio raditi novinarski posao, gotovo sve do posljednjeg dana svoga života. U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri, između ostalog, intervjuisao je kraljeve i predsjednike država, te izvještavao iz brojnih stranih zemalja i sa skoro svih ratišta u Podrinju i sjeveroistočnoj Bosni.

Autor je brojnih dokumentarnih filmova o posljedicama genocida i agresije u sjeveroistočnoj BiH. Za svoj novinarski angažman dobio je veliki broj domaćih međunarodnih nagrada i priznanja. Između ostalog Povelje Hasan Kaimija za životno djelo, Medalje zasluga za narod, Medalje rada, Ordena žrtve Islamske Republike Pakistan.

Uz Saliha Brkića odrastale su brojne generacije novinara, a njegov prepoznatljiv novinarski stil ostat će, kao i on, zauvijek upamćeni.

Posljednji ispraćaj Saliha Brkića će se obaviti ispred Komomorativnog centra u Tuzli u nedjelju 14. maja 2023. godine od 11.30 do 12.30 sati.

Dženaza će se klanjati poslije podne namaza u 13 sati ispred džamije u Moluhama, a ukop na mezarju Suljetovići.

Iza Saliha su ostale kćerke Lejla, Mirhana i Ensala, sestra Snježana sa porodicom, zetovi, unučad…

Podijeli ovaj članak