Povrat bh. imovine u Hrvatskoj nakon 30-godišnje pravne bitke: Lozica je prva tek u nizu?

6 min. ─Źitanja

Pravna bitka du┼ża od 30 godina okon─Źana je pred ┼Żupanijskim sudom u Osijeku, koji je potvrdio prvostepenu presudu dubrova─Źkog Op─çinskog suda iz 2019. godine te je dje─Źije odmarali┼íte Lozica kod Dubrovnika uknji┼żeno na svog pravog vlasnika – Crveni kri┼ż Novo Sarajevo.

Gradona─Źelnica Sarajeva Benjamina Kari─ç oglasila se povodom navedene odluke, te putem Facebooka pozvala gradona─Źelnika Dubrovnika Matu Frankovi─ça na saradnju kako bi ovaj vra─çeni objekt u budu─çnosti bio u potpunosti funkcionalan.

ÔÇŁSigurna sam da ─çete svojim autoritetom omogu─çiti izdavanje tabularne isprave kako bi odmarali┼íte u skorijoj budu─çnosti ponovo bilo centar mladosti, ali i siguran dom starih i iznemoglih osoba, invalida i drugih korisnika o kojima brine organizacija Crvenog kri┼żaÔÇŁ, napisala je Kari─ç.

Mo┼że i zamjena

Ovaj objekat vi┼íemilionske vrijednosti prije rata omogu─çavao je ljetovanje i oporavak djece slabijeg zdravstvenog i socijalnog stanja. Radi se o imovini na vrlo atraktivnom mjestu, sastoji se od jedne ve─çe i tri manje barokne vile, privatne betonirane pla┼że, podvo┼żnjaka. Bosna i Hercegovina je 2006. imovinu procijenila na 1,6 miliona eura, ali nema dvojbe da je vrijednost atraktivne lokacije, koja se nalazi tik uz more, danas vi┼íestruko ve─ça.

Mediji u Hrvatskoj pi┼íu da za odmarali┼íte Jahorina u ZK izvatku pi┼íe da je op─çenarodna imovina, a korisnik Vodovod i kanalizacija Sarajevo, koji je objekat dobio na trajno i besplatno kori┼ítenje. Kao vlasnik jo┼í niko nije uknji┼żen

ÔÇŁ┼Żelimo se vratiti u prostor odmarali┼íta i privesti ga u funkciju, ali ne znamo ho─çe li nas podr┼żati na┼íe vlasti. Jo┼í je nejasno slijede li prodaja, najam ili pronalazak partnera koji ─çe ulo┼żiti novac, a mi prostor. Od imovine se ┼żivi, ali je jo┼í rano govoriti o budu─çnosti, jer odmarali┼íta te vrste vi┼íe ne postoje. Ne┼íto se mora iznova graditi, posebno krov koji je potpuno uni┼íten. Na┼żalost, Crveni kri┼ż BiH nije dobio svojih oko hiljadu kvadrata i poku┼íat ─çemo na─çi rje┼íenje s Me─Ĺunarodnom federacijom Crvenog kri┼ża. Treba napraviti i procjenu parcele koja, s onom u vlasni┼ítvu CKBiH, ima ukupno oko 4.500 kvadratnih metara. ┼Żelimo da se ve─ç 2023. objekti stave u funkciju, ali se ne zanosimo da to mo┼żemo sami. Raspolo┼żeni smo i za zamjenu ako nam neko ponudi dobar objekat u Sarajevu ili NeumuÔÇŁ, izjavio je sekretar CK-a Novo Sarajevo Asad Ku─Źevi─ç za Slobodnu Dalmaciju.

Potrebno je naglasiti da se u ovom slu─Źaju radi o pobjedi Crvenog kri┼ża, odnosno advokata koji su vodili postupak, a ne institucija u BiH niti ploda saradnje na┼íe zemlje i Hrvatske, nagla┼íava stru─Źnjak za dr┼żavnu imovinu Muharem Cero.

ÔÇŁOvo je dobar znak i o─Źekujem od ministara pravde i trezora da intenziviraju odnose sa Hrvatskom, tim prije ┼íto je na┼ía zemlja u potpunosti vratila imovinu Hrvatske u BiH. Ovdje se ne radi o promjeni stava Hrvatske prema Bosni i Hercegovini niti su u ovaj predmet involvirane institucije BiH. Ovdje se radi samo o upornosti Crvenog kri┼ża, odnosno advokata koji su vodili sporÔÇŁ, kazao nam je Cero.

Prema procjenama stru─Źnjaka, imovina BiH na obalama Jadrana vrijedi vi┼íe od 10 milijardi KM. Tre─çinski dio JANAF-a, Luka Plo─Źe, ┼áipadova luka u ┼áibeniku, Agrokomercovi dijelovi luka u Kopru i Rijeci, Plu─çna bolnica u Cavtatu, na desetine hotelskih kompleksa – od Hidrogradnjinog u Ba┼íkoj Vodi do udjela u dubrova─Źkim hotelima, ogromna atraktivna zemlji┼íta na jadranskim otocima i uz obalu, sindikalna odmarali┼íta i sindikalne vile, rezidencijalni objekti republi─Źkih organa Bosne i Hercegovine, Vis 1, Vis 2 u Dubrovniku, dvorac u Trstenom, kao i ve─çi broj luksuznih stanova na nepoznatim adresama. Pomenuto dje─Źije odmarali┼íte jedina je nekretnina koja je u potpunosti vra─çena u posljednjih 30 godina.

U ┼Żupi dubrova─Źkoj nalaze se i devastirani bungalovi trebinjske kompanije Leotar

ÔÇŁ─îinjenica je da u svemu odgovornost stoji na Vije─çu ministara i resornim ministarstvima. Bio je taj sastanak Vlade Hrvatske i BiH o imovini, pro┼ílo je vi┼íe od mjesec od toga i, na┼żalost, ne vidimo da se i┼íta promijenilo. U kojem su stanju sporovi, mi to ne znamo, jer je to jedna siva zona. Na┼íi advokati nemaju mogu─çnost da zastupaju na┼íe firme u Evropskoj uniji, a i Pravobranila┼ítvo je tako─Ĺer reduciranih mogu─çnosti za vo─Ĺenje ovih sporova. Najve─çi je problem ┼íto mi nemamo transparentan registar na┼íe imovine u zemljama sukcesora. Nekome o─Źigledno odgovara ta siva zona, jer su u njoj najbolje snalaze tranzicijske strukture prekograni─Źne tajkunske kriminalne hobotniceÔÇŁ, govori Cero.

Pod zakupom

Situacija je posebno ote┼żana nakon dono┼íenja Zakona o upravljanju dr┼żavnom imovinom 2018. u Hrvatskoj, po kojem se u zakup mogu dati nekretnine na koje je ranije postojala zabrana raspolaganja. Radi se o koncesijama odobrenim na period od 30 godina, o ─Źemu smo ranije razgovarali s pravobraniocem BiH, a sada njegovim zamjenikom, koji tvrdi da je ─Źinio sve ┼íto je bilo u njegovoj mo─çi, ali da iz ove institucije nisu uspjeli puno toga posti─çi.

ÔÇŁImovina koju je Hrvatska imala u BiH je uglavnom za┼íti─çena i vra─çena za razliku od na┼íe imovine u njihovoj zemlji. Neki drugi subjekti je koriste, a imamo informacije da je ta imovina uzurpirana i da se daje na dugoro─Źni zakup. Podnosili smo tu┼żbe, uklju─Źivali se u postupke, tra┼żili upise i povrate, me─Ĺutim, stavovi hrvatskih sudova su bili takvi da nema mogu─çnosti da se imovina vratiÔÇŁ, kazao nam je zamjenik pravobranioca BiH Ismet Veli─ç.

Podijeli ovaj ─Źlanak