Povlačenje odluke ili smjena Schmidta / Za danas najavljeni novi protesti građana ispred zgrade OHR-a

1 min. čitanja

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas će ponovo biti održani protesti koje je organizirala neformalna grupa građana. Razlog skupa je nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH koje je na dan Općih izbora nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Protesti su zakazani za danas u 17 sati, a prilikom najave na društvenim mrežama su naveli da će zahtijevati od Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak te su kratko poručili: “Ili povlačenje odluke ili smjena Christiana Schmidta”.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora protesta.

Naveli su i da će ovo okupljanje biti bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

Podsjetimo, ranije su protesti ispred OHR-a održani 25. jula te 7. septembra te su tada građani Schmidtu skrenuli pažnju na to da je došlo vrijeme da se stane ukraj podjelama i ponižavanju.

Podijeli ovaj članak