Potvrđeno: Abdulah Skaka pušten iz pritvora u Zenici

2 min. čitanja

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Sakaka pušten je iz pritvora.

Ovu informaciju za portal Oslobođenje potvrdila je njegova advokatica Senka Nožica.

– Dakle, donešeno je rješenje o puštanju iz pritvora prije jedno sat vremena, otišao je da se razduži i pustiće ga iz pritvora, kazala nam je Nožica. 

Kako smo ranije pisali, ovakav prijedlog uputilo je Tužilaštvo KS.

– Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo predložili su Općinskom sudu u Sarajevu ukidanje pritvora uz istovremeno određivanje mjera zabrane osumnjičenom Abdulahu Skaki, budući da više ne postoje zakonski razlozi zbog kojih je pritvor određen i zbog činjenice da je istraga protiv osumnjičenog u završnoj fazi i da se uskoro očekuje donošenje konačne tužilačke odluke.

Sudu je predložena zabrana napuštanja adrese prebivališa, odnosno, “kućni pritvor”. Predloženo je i oduzimanje svih putnih isprava osumnjičenom, među kojima i dva diplomatska pasoša, potom, zabrana korištenja lične karte za prelazak granice kao i zabrana komuniciranja sa svjedocima, saučesnicima i prikrivačima u ovom predmetu.

Tužilaštvo KS Abdulaha Skaku sumnjiči za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nasavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina, naveli su danas u saopćenju Tužilaštva KS.  

Podsjećamo, Skaka je uhapšen 23. maja. Njega Tužilaštvo KS sumnjiči za nezakonitosti u vezi sa postavljanjem ulične rasvjete u općini Trnovo, dopremanju makete bolida Formule E u Sarajevo i druga djela počinjena za vrijeme dok je obavljao funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Podijeli ovaj članak