Poslodavci uputili poziv Vladi FBiH: Ograničite rast cijena električne energije i u 2023. godini

1 min. čitanja

Zahvaljujući naporima Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), rast cijene električne energije za 2022. godinu bio je ograničen na 20 posto. Kako navode iz ovog Udruženja, bh. kompanije su shodno tome uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost privrede BiH na inozemnim tržištima.

S obzirom na navedeno, iz UPFBiH uputili su apel Vladi Federacije BiH.

– Pozivamo Vladu FBiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, što prije donese odgovarajuću odluku kojom cijena električne energije za privredna društva u 2023. godini neće biti povećana za više od 20 posto. Vlada FBiH svojom odlukom će odrediti u kojem će procentu (do 20 posto) povećati cijenu električne energije za privredna društva u FBiH, stoji u saopćenju.

Ovim povodom su podsjetili na napor UPFBiH te saradnju i razumijevanje odgovornih u Vladi i Parlamentu BiH krajem prošle godine, kada su donesene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH. Tome je uslijedila i odluka Vlade FBiH kojom je rast cijene električne energije ograničen na 20 posto na godišnjem nivou.

Podijeli ovaj članak