Poruka bh. građanima – Schmidt najavljuje odluku protiv Dodika: Budite spremni, bit će ozbiljno

2 min. čitanja

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, večeras je najavio ponovno korištenje bonskih ovlaštenja i to u slučaju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Poručio je bh. građanima da budu spremni, pošto će u pitanju biti ozbiljna reakcija.

– Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija, rekao je Schmidt.

Ističe kako međunarodna zajednica ima jedinstven stav po pitanju Dodikovog sankcionisanja.

– Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH… Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini, kazao je on u emisiji “Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem” na FACE TV-u.

Visoki predstavnik je, također, konstatovao da je prošlo vrijeme izjava te da je sada došlo vrijeme da se reaguje.

Na pitanje kada će donijeti odluku o Dodiku, Schmidt je diplomatski odgovorio koristeći fudbalski žargon.

– Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu… Mislim da će (odluka Schmidta) biti u neko očekivano vrijeme, istakao je Schmidt.

Potom je dao nešto konkretniji odgovor na osnovu kojeg se može zaključiti da bi njegova reakcija mogla doći relativno brzo.

– Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana, poručio je on.

 

Podijeli ovaj članak