Pojedinci kritikovali Konakovića zbog situacije oko poroda njegove supruge, on im odgovorio

2 min. čitanja

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, oglasio se večeras na druÅ”tvenim mrežama nakon Å”to je dobio kritike koje su vezane za porod njegove supruge DalijeĀ Hasanbegović Konaković koja je prije nekoliko dana na svijet donijela joÅ” jednu djevojčicu.

Problem je nastao kada su na druÅ”tvenim mrežama objavljene fotografije na osnovu kojih je javnost zaključila da je Konaković prisustvovao porodu svoje supruge.

Tada su uslijedile kritike pojedinih porodilja koje su kazale da je Konaković tim potezom povlaÅ”ten i da se u Općoj bolnici, inače, ne dozvoljava očevima da budu prisutni na porodu.

Konaković je u svojoj večeraÅ”njoj izjavi tvrdio suprotno.

–Ā U OpÅ”toj bolnici rodile su se naÅ”e dvije kćerke.

OpŔta bolnica dozvoljava prisustvo na porodu očevima koji izraze želju da prisustvuju.

Dozvoljavaju očevima da vide djecu, potrebno je uredno se najaviti odgovornim osobama.

Mi smo ovog puta imali i specifičnu situaciju, starija kćerka je nekoliko dana prije poroda supruge operisala krajnike u istoj bolnici, joÅ” je mala, 6,5 godina, terapija i tretman ne idu baÅ” lako bez mame, sve sam pokuÅ”ao.

Supruga je zbog toga bila smjeÅ”tena u dijelu zgrade koji zovu ā€œizolatorijā€, izdvojen od dijela u kojem leže trudnice ili majke koje su rodile djecu, a Kiana provela neko vrijeme uz majku.

Potrebni nalazi, brisevi, pravila vrlo striktna.

Ulaz sa stražnje strane jer ulazak u dio gdje su sale za porod nije dozvoljen.

Potpuno podržavam sve one koji traže da se u svim bolnicama omogući lakÅ”e prisustvo očeva i posjeta nakon poroda.

Ljekari kažu da naravno postoji i razlika za prirodne porođaje i operacije ā€œcarski rezā€, vrijeme oporavka i zadržavanja u bolnici.

Ne znam samo kako sam odgovoran jer se to na KCUS-u i joŔ nekim bolnicama ne deŔava, to baŔ nisam shvatio?

Od novog menadžmenta KCUS-a tražićemo da to obavezno mijenjaju, na ovaj aktuelni baÅ” i nemamo uticaj, rekao je Konaković.

Podijeli ovaj članak