Podignuta optužnica protiv Kerima Lučarevića: Zna li Tužilaštvo BiH kada su bila dešavanja u Dobrovoljačkoj?

3 min. čitanja

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Kerima Lučarevića za ratne zločine, a u vezi sa dešavanjima u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine, kao i onoga što je, prema optužnici, slijedilo nakon toga.

Lučarević, koji je u toku rata bio poznatiji po nadimku Doktor, bio je komandant Vojne policije Republičkog štaba TO RBiH.

Međutim, ono što je nejasno, barem iz saopćenja koje je upućeno iz Tužilaštva BiH, je da li su se dešavanja u Dobrovoljačkoj zbila 2. ili 3. maja 1992. Podsjećamo, sve se dešavalo ipak 3. maja, dok je 2. maja bio opći napad JNA na Sarajevo tenkovima i oklopnim transporterima, uz djelovanje srtiljerije po gradu.

– Optuženi se tereti da je,  za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 03.05. do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da,  dana 02.05.1992. godine nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija,  u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela. 

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 03.05.1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO R BiH u zgradi Predsjedništva R BiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optuženi se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podijeli ovaj članak