Počela sjednica Predstavničkog doma PFBiH: Na dnevnom redu je budžet

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je, pored ostalog, budžet FBiH za 2023. godinu i prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta za 2023. koji je na usvajanjem po hitnom postupku uputila Vlada FBiH.

Ovogodišnji budžet predložen je u iznosu većem od 6,7 milijardi KM te je u odnosu na 2022. godinu veći za 20,1 posto.

Kako se navodi u obrazloženju Federalnog ministarstva finansija, jedan od principa i ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih budžetom.

Najveće povećanje se odnosi na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje finansijskih sredstava za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 miliona KM.

Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM i veći je za 6,3 miliona KM. Za osobe sa invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 miliona KM, što je povećanje za 10,5 miliona KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM i predstavlja povećanje za 56 miliona KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Podsticaj za poljoprivredu iznosi 160 miliona KM, što je povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Između ostalog, planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 miliona KM, što je za 57,6 miliona KM više u odnosu na prethodni budžet.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma već je razmatrao i prihvatio ovogodišnji budžet FBiH po hitnom postupku i predložio da ide u daljnju parlamentarnu proceduru. Uz to usvojeni su zaključci, među kojima je taj da se preporučuje Vladi Federacije BiH da se prilikom raspodjele finansijskih sredstava u iznosu od 200 miliona KM prema kantonima drži popisa iz 2013. kao i ranije, te će Odbor tražiti izjašnjenje Predstavničkog doma po tom zaključku.

Sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH možete pratiti u nastavku: 


Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare