Plenković ljutito o izborima u BiH: Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to…

2 min. čitanja

Plenković se osvrnuo na izbore u BiH i čestitao kandidatkinjama i kandidatima okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH te Borjani Krišto.

– Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana Predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše. To je jako nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda, kazao je Plenković.

– To se dogodilo četvrti put od 2006., što znači da u razdoblju od 20 godina 16 godina imamo hrvatskog člana predsjedništva kojeg nisu izabrali Hrvati u BiH. Nema plastičnijeg načina da opišem koliko je to loše i nepravedno, dodao je Plenković.

Pozdravio je sinoćnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

– Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro. Hrvati su ovime dobili, a Schmidt želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže rješenje, a ne da se blokira”, rekao je.

Upitan je o činjenici da je Komšić ponovno postao hrvatski član Predsjedništva iako je u zapadnoj Hercegovini dobio samo 150 glasova. 

“On (Schmidt) to nije mogao mijenjati, mijenjao je ono što je mogao”, rekao je Plenković. 

Podijeli ovaj članak