Ove godine slabo ćemo obrati bostan: Posljednjih dvadesetak dana dokrajčilo proizvodnju

3 min. čitanja

Lubenicu koja je zasijana ove godine u Republici Srpskoj dotuklo je nevrijeme, a ono što ostane na njivama, biće lošeg kvaliteta, kažu proizvođači. Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a, kaže da su još od proljeća loši uslovi za proizvodnju ovog voća te da je ovo što se dešavalo posljednjih dvadesetak dana dokrajčilo proizvodnju.

Šteta od grada

– Kod nas je zasijano jako malo lubenice ove godine, dok je nešto više u Semberiji. Kada je u pitanju Lijevče polje, ono je poznato po proizvodnji bostana, ali su ove godine zaista malo zasijali, a još u maju je zbog loših uslova dosta roda izgubljeno. Ostao je mali broj proizvođača koji imaju nekoliko hektara, a oni su pretrpjeli veliku štetu od grada i možemo reći da berbe bostana kod nas neće biti, kazao je Dojčinović.

On ističe da će nešto malo opstati oko srbačke opštine, dok je oko Gradiške i Laktaša sve uništio grad.

– I ono što je ostalo biće lošeg kvaliteta, a znamo da od toga kupci bježe, kazao je Dojčinović.

Crna lubenica je 0,45-0,50, dok je šarena od 0,55 do 0,65 KM, kaže Zarić

Prema njegovim riječima, najlošije su prošli povrtari i voćari, gdje je velika šteta i to od Kozarske Dubice do Laktaša, na otprilike 50-60 kilometara vazdušne linije, gdje su štete između 80 i 100 posto, a procjenjuje se da su, kako kaže, nekoliko desetina miliona maraka.

S druge strane, Darko Zarić, proizvođač lubenice iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine, kaže da kod njih nije bilo leda, a nema ni jakog sunca, pa se nada da neće izgorjeti ono što je ostalo na njivi.

– Lubenica je takva kakva je, a s obzirom na to da ovdje nije bilo strašno nevrijeme, mislimo da će prinos biti oko pet tona. To je ipak dosta manje u odnosu na povoljnije godine, kada je prinos između osam i deset tona, pojašnjava Zarić.

Nove nepogode

Kako kaže, lubenicu prodaju na području BiH i sada su niže cijene. Crna lubenica je 0,45-0,50 KM, dok je šarena od 0,55 do 0,65 KM, dodaje Zarić.

I Mladen Savić, proizvođač lubenice iz Bijeljine, potvrđuje da su prinosi ovog voća smanjeni.

– Nevrijeme je učinilo svoje, a tek se očekuju nove nepogode. S obzirom na burno proljeće, kišni period, prihodi su smanjeni, a šteta se ne može sagledati, rekao je Savić.

Podijeli ovaj članak