Otvoreno pismo advokatu Aluminij Industrije: Poziv za Skupštinu…

7 min. čitanja

Vidjevši u Oslobođenju od 26. 4. 2023, na stranici broj 8 naslov “Pismo opomene” (Reagiranje: “FUP propituje šefove Aluminija” i “Anode su otplovile pod ruskom zastavom”, Oslobođenje, 23. mart/ožujak i 14. april/travanj 2023. godine), te da ste Vi autor reagiranja, SET se odmah zainteresirao, pročitali smo i odlučili da Vam se obratimo.

SET nikad neće da zaboravi Vaše briljantne izjave kao što su: “Čovjek bez neprijatelja je čovjek bez stava”; “Svaki klijent očekuje da mu mogu u nečemu pomoći i vjeruje da to mogu uraditi. To povjerenje je nešto što se ne smije iznevjeriti”; “Nitko tko je došao da traži usluge advokata nije to učinio zbog moje nacionalnosti, vjere ili političke pripadnosti. On u meni vidi profesionalca koji ima stručnost i integritet i to je ono što duboko poštujem i nastojim da uzvratim na isti način.” Upravo zbog rečenog, SET i mnogi u FBiH očekuju da ćete se odlučiti i Vašem klijentu Amiru Grossu Kabiriju, tj. Aluminij Industriji d. o. o. Mostar kazati da mu možete pomoći u poslovanju Aluminij Industrije i on će vjerovati da to možete uraditi uz Vaš uvjet da on mora poštivati principe korporativnog upravljanja koji vladaju u EU i u FBiH.

Tekstove Oslobođenja koje navodite smo do u detalje pročitali i nismo stekli osjećaj klevete od novinarke Jelene Milanović. Vaše pismo Oslobođenje je objavilo u cijelosti “mada iz njega nije baš najjasnije što tačno demantirate”, napisala je urednica Vildana Selimbegović.

Gospodine Mariću, šta je u tim objavama od 23. marta/ožujka i 14. aprila/travnja 2023. godine bilo neistinita činjenica, identificirajući Aluminij Industriju d. o. o. Mostar trećem licu, kada se u tim tekstovima pretežno govorilo o Aluminiju d. d. Mostar bez čega je bilo nemoguće ne spomenuti i Aluminij Industrija d. o. o. Mostar? Vi navodite: “Također, u svom članku ste izdvojili rečenicu ‘dok Kabiri ubire nagrade širom regije, Aluminij Mostar godišnje ostvaruje gubitak od oko 15 milijuna maraka’, koja je u tekstu napisana izvan bilo kakvog konteksta, istine, smisla i suštine”. Amir Gross Kabiri ubire nagrade širom regije kao što su: Večernjakov pečat, glavni je pokrovitelj Zrinjskog, nogometnog prvaka BiH i za to ima u Mostaru pohvala koje mu omogućavaju da dobije nagrade, Amir Gross Kabiri, direktor M.T. Abraham Group bio je 12. 8. 2022. ponosni sponzor svečanog prijema povodom otvaranja SFF-a i za to ima u Mostaru i u Sarajevu pohvala koje mu omogućavaju da dobije nagrade. Za sve to vrijeme najmodavac Aluminij d. d. Mostar srlja u gubitak. Dokaz je uvid u poslovanje za 2021. R.K. ZUKO d. o. o.

Dana 30. 8. 2022. prvi čovjek Abraham grupe i potpredsjednik Zrinjskog, izraelski biznismen Amir Gross Kabiri proslavio je 42. rođendan. Tim povodom organizirana je luksuzna proslava i vatromet, a Kabiri je nekoliko fotografija s rođendanskog partyja podijelio na svom Instagram profilu. Možete li Vi, gospodine Mariću, da zamislite ovakav napis za Vas?

Akcenat bacate i na ovo: “Anode iz Aluminija otplovile pod ruskom zastavom, a tek registrirana firma prebačena u offshore zonu, koji su objavljeni na web portalu dnevnih novina Oslobođenje, imaju sve karakteristike klevetničkog izražavanja koje povlači ozbiljnu odgovornost, kako za Vas, tako i za odgovornog urednika novinarske kuće koja je objavila članke.” SET ovo vidi tako kao da Vas klijent Amir Gross Kabiri nije informirao da je: Aluminij Industrija d. o. o. Mostar Baćevići bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovina registriran u Sudu Mostar, registarski broj 58-01-0027-20, osnivač M.T. ABRAHAM GROUP S.A, Panama, Panama City, Panama, vlasnik 100% M.T. ABRAHAM GROUP S.A, Panama, Panama City, Panama, direktor Gross Kabiri Amir bez ograničenja.

Gospodine Mariću, Vama kao odličnom advokatu su dobro poznate odredbe Krivičnog zakona FBiH, a naročito odredba koja definiše sudioništvo. Koliko je sudioništvo bilo od Amira Grossa Kabrija ako je znao (op. a. a trebao/morao je da zna) da je Vlada Federacije BiH tri puta donosila Odluku o financijskom konsolidiranju gospodarskog društva Aluminij d. d. Mostar i da je za to odvojila 47.423.156,03 KM, a po osnovu: duga za isporučenu električnu energiju iznos od ukupno 41.310.173,69 KM, dugovanja prema dobavljačima ukupno 5.889.780,00 KM i dugovanja prema zaposlenicima ukupno 223.202,34 KM.

Tačkom Odluke je utvrđeno da se zadužuje Skupština privrednog društva Aluminij d. d. Mostar da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije (op. a. povećanje kapitala daje rezultat i povećanja procenta FBiH sa 44 na oko 62 posto). Financijsko konsolidiranje GD Aluminij d. d. Mostar od 10. 7. 2019. godine trebalo je da se završi do 31. 12. 2020, pa do 31. 12. 2021. i na kraju do 31. 12. 2023. Za ove podatke Amir Gross Kabiri je trebao/morao da zna, jer je to podatak koji ima utjecaja i na Aluminij Industriju d. o. o. Mostar, jer financijsko konsolidiranje GD Aluminij d. d. Mostar u momentu zaključenja Ugovora o najmu prima sasvim druge obrise.

I ovo je Vama dobro poznato, jer je u tijesnoj vezi sa Zakonom o obligacionim odnosima.

I za kraj navodimo Vašu rečenicu koju treba da prihvati gospodin Amir Gross Kabiri, a glasi: Ako je uistinu gospodinu Amiru Grossu Kabiriju stalo do svrhe njegovog zanimanja, a to je i informiranje javnosti o istinitim i provjerenim činjenicama i stvaranje kvalitetnog informativnog proizvoda, očekujemo da g. Gross Kabiri prihvati poziv za izvanrednu Skupštinu GD Aluminij d. d, koja će se na zahtjev Vlade FBiH ovih dana sazvati i održati, jer bi tako dobio sve što je potrebno za utvrđivanje navoda iznesenih u člancima Oslobođenja.

RIZAH SOFTIĆ,
predsjednik SET-a

Podijeli ovaj članak