Otkud lav na Poljinama? – Kantonalna inspekcija pokrenula istragu o biznismenu iz Dubaija

3 min. čitanja

“Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicira inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine”, rečeno je iz KUIP-a.

Vezani tekst:

– (FOTO) Muškarac na Poljinama drži lava kao kućnog ljubimca

Uskladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja, a kako je već često viđeno u Bosni i Hercegovini, zakoni se krše i ne poštuju, pa tako i ovaj.

Ovim zakonom za kršenje navedenih odredbi propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30 do 10.000 KM.

U skladu sa članom 38. istog zakona, iz KUIP-a pojašnjavaju da inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama, dodaju iz KUIP-a.

Ibrahim Al Hawai, za kojeg se piše da je biznismen iz Dubaija, na Poljinama u Sarajevu drži lava kao kućnog ljubimca, za kojeg nije poznato otkud mu i kako ga uopšte drži kao ljubimca.

Doc. dr. prof. na Veterinarskom fakultetu Vedad Škapur za N1 kaže da mu nije jasno kako uopšte ima mogućnosti da neko privatno lice dobije dozvolu da drži u stanu lava. Podcrtava da je to zakonski prosto nemoguće.

“Takva vrsta životinja zahtjeva jako preciznu dokumentaciju, provođenje karantina, prostor karantiranja, prostor boravišta, uvjete držanja te životinje, način skrbi u smislu veterinarske brige i njege, načina organiziranja ishrane itd. To je jedan cijeli splet stvari koje treba da zadovolji neko da drži lava u nekom prostoru koji je povremeno dostupan javnosti ili je to neki zoološki vrt“, kaže prof. Škapur.

Postoji jasna procedura kako uvesti životinje u državu, odnosno u zoološki vrt, i to traje nekoliko mjeseci. Prof. Škapur uvozio je životinje za zoološki vrt i pojasnio da ta procedura nije nimalo jednostavna.

Podijeli ovaj članak