Osuđen bivši direktor tuzlanskog Grijanja: Presudu zaradio jer je zaposlio kćerku jednog od kantonalnih tužilaca(?!)

2 min. čitanja

Dugogodišnji direktor Javnog preduzeća Centralno grijanje Tuzla Nevres Arnautović priznao je krivicu u krivičnom predmetu korupcije koji je protiv njega vođen pred Općinskim sudom Tuzla. Kako je navedeno u presudi ovog suda, Arnautović je zloupotrijebio položaj prije četiri godine i time počinio krivično djelo iz oblasti korupcije.

– Arnautović je oglašen krivim što je, radeći kao direktor d. d. Centralno grijanje Tuzla, u toku 2018. i 2019. godine, iskorištavanjem svojih službenih ovlaštenja odgovorne osobe, pribavio drugim osobama korist u vidu protivpravnog zaposlenja, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, navedeno je u saopćenju Općinskog suda Tuzla.

Protupravna zaposlenja u tuzlanskom Centralnom grijanju bila su tema političkih prepucavanja Socijaldemokrata i SDP-a u Tuzli

Detalji presude još nisu poznati, jer presuda nije u cijelosti izrađena, s obzirom na to da se radilo o priznanju krivice, međutim, prema nezvaničnim informacijama kojima Oslobođenje raspolaže, Arnautović je terećen da je zaposlio najmanje jednu osobu u ovo javno preduzeće mimo konkursnih procedura. Ta osoba je kćerka jednog od tužilaca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koji je ranije bio zaposlenik Gradske uprave Tuzla, a sada vodi nekoliko predmeta koji tretiraju koruptivne krivične radnje.

Za počinjeno krivično djela Arnautoviću je izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od dvije godine po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Općinski sud Tuzla je optužnicu protiv Arnautovića potvrdio 27. jula 2022. godine, a na ročištu održanom 12. septembra Arnautović se izjasnio da nije kriv. Samo dvije sedmice kasnije, Arnautović je promijenio izjašnjenje i prihvatio krivicu za počinjeno krivično djelo. 

Podijeli ovaj članak