Osipa se osmorka: Još jedna stranka napušta koaliciju

2 min. čitanja

SBiH i NES su najavili da napuštaju Osmorku u Parlamentu FBiH, čime stranke oko trojke i HDZ-a gube većinu u entitetskom zakonodavnom organu.

Međutim, tu nije kraj problema za trojku. Naime, napuštanje osmorke najavio je i gradonačelnik Fuad Kasumović, odnosno njegova stranka. Doduše, njegova odluka o napuštanju vladajuće koalicije odnosi se samo na ZDK. Za sada.

– Iako su svoje izborne kampanje zasnivale na pričama o otkrivanju i osudi kriminala, stranke SDA, SDP, DF i HDZ za koje se ispostavilo da su nova koaliciona većina u Skupštini ZDK podržale su danas Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, na čijem je čelu Omer Škaljo, a koji kako cjelokupna javnost zna obiluje brojnim nepravilnostima i nezakonitostima.

Na ovaj način ove stranke su i same potvrdile da učestvuju u prikrivanju tih nezakonitosti.

Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad neće biti dio većine koja obmanjuje javnost i održat će hitnu sjednicu na kojoj ćemo donijeti odluku o izlasku iz koalicije.

Zahvaljujem se strankama Narod i pravda, Naša stranka, kao i zastupnici Almini Sivić, koje su održale zakletvu datu prilikom konstituisanja novog saziva Skupštine ZDK i koje će svoje djelovanje nastaviti za dobrobit zajednice i svih građana u ZDK, navodi se u saopćenju koje je Kasumović objavio na svojoj Facebook stranici.

Podijeli ovaj članak