Oglasio se MUP KS o “bahatom i drskom” ponašanju policajaca ispred Zetre: “Postupali su u skladu sa zakonskim ovlastima”

3 min. čitanja

Nakon informacije da se jutros ispred sarajevske dvorane “Zetra” policija ponašala “bahato” i “drsko” te blokirala i sat vremena saslušavala, bez odgovarajućeg pojašnjenja, zamjenika predsjednika dobojskog Gradskog odbora SNSD-a Danijela Jošića zajedno sa oko 15 posmatrača i članova ove stranke, oglasio se MUP KS.

Iz MUP-a su kazali da, s obzirom da se na lokalitetu Zetre nalazi Glavni centar za brojanje glasova sa posljednjih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS vrše pojačan obilazak navedenog lokaliteta u skladu sa svojim nadležnostima.

Podsjetimo, Jošić je za Srnu rekao da je došao ispred “Zetra” da vrati za Doboj posmatrače SNSD-a, kada je naišla patrola policije koja ih je legitimisala.

“Tražili su pojašnjenja ko smo, a nakon toga su, navodno, zvali Centralnu izbornu komisiju BiH da potvrde. Ubrzo oko nas su bile četiri policijske patrole koje su nas blokirale i saslušavale duže od sat vremena”, izjavio je Jošić.

On je naveo da je ponašanje policije bilo drsko i bahato i nakon što ih je informisao da je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Jošić je rekao da su posmatrači ove stranke bili konstantno pod pritiskom i sa pokušajima da se onemoguće da blagovremeno prate proces prebrojavanja ili oteža njihovo prisustvo.

Nakon zadržavanja i ispitivanja, Jošić je rekao da su jutros svi doputovali u Doboj.

Saopćenje MUP-a KS prenosimo u cijelosti: 

– Imajući u vidu da se na lokalitetu dvorane “Juan Antonio Samaranch” (Zetra) nalazi Glavni centar za brojanje glasova sa posljednjih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo vrše pojačan obilazak navedenog lokaliteta u skladu sa svojim nadležnostima.

Tokom prethodne noći na parking prostoru u blizini pomenutog objekta uočena su tri putnička vozila i devet lica koja su, u skladu sa zakonskim ovlastima, policajci kontrolisali i izvršili odgovarajuće provjere.

O preduzetim mjerama i radnjama sačinili su službeni izvještaj, te je jedno od lica policijskim službenicima izjavilo da se na navedenom prostoru nalaze radi organizacije prevoza posmatrača koji prate proces brojanja glasova ispred jedne od političkih partija.

Ovom prilikom kategorički odbijamo navode o bilo kakvom neprofesionalnom odnosu policijskih službenika o kojima smo upoznati putem pojedinih medija i ističemo da su policijski službenici Uprave policije MUP-a KS postupali u skladu sa zakonskim ovlastima.

Napominjemo da niko od zatečenih lica nakon predmetne kontrole nije pristupio u službene prostorije kako bi eventualno podnio žalbu na rad i postupke policijskih službenika. 

Podijeli ovaj članak