“Odnos policijskih struktura izaziva sumnju…” – Prošla su četiri mjeseca: Počiniocima ni traga, Partizansko spomen groblje nije ni pometeno!

3 min. čitanja

Danas su se navršila četiri mjeseca od terorističkog čina kojim je ozbiljno devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Još uvijek nema nikakvih informacija o stanju istrage niti o počiniocima. Takav odnos policijskih struktura izaziva sumnju i stvara se dojam o nedjelovanju i namjernom izbjegavanju privođenju pravdi počinilaca. Mostar nije London pa da ovakve istrage, zbog veličine grada i broja raznih prekršaja, moraju ići sporo, navode iz UABNOR-a Mostar te ističu. 

– Ovo je čin koji se godinama kontinuirano ponavlja i nemoguće je da istražni organi za trideset godina nemaju baš nikakva saznanja. U prilog tome, prilikom bilo kakve organizirane grupe koja posjećuje Partizansko spomen groblje, policija grupu štiti i uvijek blokira iste objekte u kojima okupljaju, po njihovom djelovanju, potencijalni napadači. Ako imaju ta saznanja kako onda trideset godina traže rušitelje Partizanskog spomen groblja, pitaju iz UABNOR-a te naglašavaju da insistiraju na hitnom obavještavanju javnosti i konkretnom odgovoru na pitanje: Dokle se stiglo sa istragom i kada možemo očekivati neke rezultate?

– Odgovori tipa da je istraga u toku i da nema očevidaca neće nas zadovoljiti, navode i podsjećaju da su “odmah nakon izvršenog terorističkog čina u Mostar i na Partizansko spomen groblje došli brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti i osudili učinjeno djelo, te obećali značajnu pomoć u sanaciji i zaštiti ovog spomenika”.

– Obećanje ludom radovanje, rekao bih narod. Ništa do sada nije učinjeno, spomenik nije ni pometen, a ne da je zaštićen. Istina, Vlada Federacije BiH odobrila je 200 hiljada KM koje su prebačene na račun Agencije Stari grad u Mostaru. Agencija je objavila oglas o javnim nabavkama kojim traži ponuđače za dio radova na sanaciji Partizanskog spomen groblja, ali i tu se opet ne vodi računa o zaštiti i čuvanju objekta. Ako se ovako nastavi i ovaj novac i ovaj dio sanacije biće uzaludan posao. Insistiramo na fizičkoj i svakoj drugoj zaštiti i čuvanju u 24-satnom trajanju pa onda obnova. I Grad Mostar je puno toga obećao i neki od rokova koje su sami odredili odavno su prošli, a na Partizansko spomen groblje nije ušao niti jedan radnik. Gradske strukture mogu bar, a za to postoje i budžetska sredstva, počistiti spomenik, ukloniti samoniklo rastinje, ukloniti nelegalni parking sa samog spomenika itd, itd…

Naravno, za sve ovo treba dobra volja, htijenje i obavljanje preuzetih radnih obaveza i javno datih obećanja.

Očigledno svega toga nema pa je i njihovo nedjelovanje saučesništvo u devastaciji ovog remek djela graditeljske baštine.

Sramota!, istakli su iz UABNOR-a Mostar.

Podijeli ovaj članak