Odbacivanje partnera: Dodikov novi korak na opasnom putu

4 min. čitanja

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja. Srpska je, kako kažu iz Vlade, prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade i zbog toga traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije.

Odbacivanje partnera

– Ovakvo djelovanje ambasada SAD-a i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD-a i Velike Britanije prema BiH i stav je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD-a i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH. Obaveza je ambasada SAD-a i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici, stoji u saopštenju Vlade Srpske.

Iza Ambasade SAD-a u BiH kažu kako je ovo još jedan korak na opasnom putu koji je odabrao Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a, a to je put izolacije i autoritarne vladavine. Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, a Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske, kao što smo to činili svih ovih godina. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika, kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese, zaključuje se u saopštenju Ambasade SAD-a u BiH.

Reagovala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, nakon što je saopšteno da Srpska prekida saradnju sa britanskim i američkim diplomatama.

– Sve nestalnije odluke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika štete interesima i reputaciji Republike Srpske. Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje, navedeno je u saopštenju Ambasade.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.

– Samo je država Bosna i Hercegovina nadležna da uređuje vanjsku politiku i ona će nastaviti saradnju sa našim saveznicima i njihovim diplomatama u Bosni i Hercegovini. Nakon najnovije skandalozne odluke Dodikovog režima, Bosna i Hercegovina će nastaviti još intenzivniju i snažniju saradnju sa Zapadom, poručio je.

Na Bećirovićevu izjavu je potom reagovala Ambasada Ruske Federacije u BiH, kvalifikujući “izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH Denis Bećirović opisuje legalno izabranog predsjednika RS-a Milorada Dodika – gnusnim”.

Ko se kome dodvorava?

– Čitajući “djelo” Denisa Bećirovića, ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović kada on priča o “proatlantskoj temi” o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj BiH? Izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina BiH. Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima, navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ipak, u ruskoj ambasadi zaboravljaju da su odluke o putu BiH ka NATO-savezu potpisali kadrovi, ne Bećirovićeve, već Dodikove stranke.

Podijeli ovaj članak