NSRS usvojila zakon koji će pomoći nezaposlenim roditeljima: 750 KM mjesečno za one sa četvero i više djece

2 min. čitanja

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) jučer je na posebnoj sjednici jednoglasno po hitnom postupku usvojila Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece.

Usvojene su i izmjene više zakona kojima se omogućava ostvarivanje prava ove kategorije stanovništva: Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, sve po hitnom postupku.

– Primjena Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u RS-u predviđena je od 1. januara, a njime se uspostavlja pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno u mjesečnom iznosu od neto 750 konvertibilnih maraka, navode iz Narodne skupštine RS-a, javlja Anadolija.

Novina ovog zakonskog rješenja je i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje.

Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas set zakona o izmjenama Zakona o platama kojim će od naredne godine biti povećane plate za pet odsto svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je plata manja od prosječne koja iznosi 1.211 KM.

Po hitnom postupku usvojen je i set zakona o povećanju plata zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, javnim službama, oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, u oblasti kulture, organima uprave, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u institucijama pravosuđa entiteta RS.

Sjednica će biti nastavljena danas u 10 časova, kada će se pred poslanicima naći i prijedlog Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti – po hitnom postupku.

 

Podijeli ovaj članak