Novost za sezonske radnike: Poreska reforma Hrvatske zahvatila je i bakšiš, evo na koji način

3 min. čitanja

U sklopu aktuelne poreske reforme Hrvatske zasluženo mjesto ima novi poreski tretman napojnice kao alata za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih radnika.

Ukratko, to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja bakšiša karticama, ali će od januara 2024. godine, jedan evro napojnice zaista biti jedan evro za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjem nivou u iznosu od 3.360 evra.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske privredne komore (HOK).

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK Đurđica Mostarčić navodi da je temeljna razlika uvođenja neoporezivog bakšiša u tome što se trenutno na njega obračunavaju porezi i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku isplatio neto iznos.

Bakšiš ne podliježe obračunu PDV, ali po sadašnjim pravilima za oporezivanje dohotka predstavlja dio bruto zarade. Na primjer, jedan evro, prema obračunu koji zavisi od individualne situacije pojedinog radnika na osnovu zarade, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas pripada svega 40 do 50 odsto bakšiša u neto iznosu, piše Poslovni dnevnik.

– Po novom će se cijeli bakšiš isplatiti radniku, naravno do neoporezivog iznosa – kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana za trošak naplate kartične naknade za obavljenu uslugu, tako da to ne bude na teret ni poslodavaca, ni radnika.

Takođe ostaje i da se vidi na koji način će se oporezovati iznos napojnice koji premašuje neoporezivih 3.360 evra godišnje. Predlog HOK je da se isti oporezuje prema Zakonu o lokalnim porezima. Na poklon u vidu novca sada se plaća porez od četiri odsto, a Komora smatra da je to najprimjerenije oporezivanje, jer bakšiš predstavlja poklon zadovoljnog kupca ugostiteljskom radniku.

Ovim izmjenama osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnoj privredi i BDP, prenosi Srpskainfo.

– Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati postojeću radnu snagu, a služiće nam i kao još jedan pregovarački alat za pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno transparentno prema radnicima i Poreskoj upravi jer je u svakom trenutku vidljivo koliko svaki radnik ima dodatak na ugovorenu platu – navodi predsjednik Udruženja ugostitelja HOK Franz Letica.

Podijeli ovaj članak