Nove informacije iz CIK BiH: Poznato kada će se održati odgođeni izbori u Novom Gradu

2 min. čitanja

Odgođeni izbori na biračkom mjestu 007B051 “Hozići” bit će održani u nedjelju, 9. oktobra 2022. godine, saopćeno je to danas na sjednici Centralne izborne komisije BiH.

Naime, izbore na ovom biračkom mjestu u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad nije bilo moguće održati jučer, 2. oktobra, s obzirom da nisu mogli biti održani u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Inače, danas je otvorena 57. sjednica CIK BiH i održavat će se u nastavcima dok se ne riješi po svim zahtjevima općinskih/gradskih izbornih komisija za izdavanje naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora s pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz te institucije.

Odobreni su zahtjevi za: 10 biračkih mjesta u Doboju, šest u Širokom Brijegu, dva u Konjicu, 12 u Zenici, 10 u Foča (RS), jedno u Odžaku, jedno  u Orašju, jedno u Čeliću, četiri u Vukosavlju, pet u Derventi, tri u Domaljevacu-Šamcu, tri u Bužimu, osam u Srebreniku, tri u Rudom, četiri u Šamcu, 14 u Srebrenici, dva u Ribniku, jedno u Oštroj Luci, četiri u Han Pjesku, jedno u Bosanskom Grahovu i četiri u Vitezu. Navedenim aktivnostima imaju pravo prisustvovati akreditirani izborni posmatrači.

Iz CIK BiH navode da se aktivnosti provode i u Glavnom centru za brojanje, odakle se u popodnevnim satima očekuje prijem izbornog materijala koji se tamo obrađuje.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Sve aktivnosti u Glavnom  centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Podijeli ovaj članak