Njive i oranje/Poruka Bisere Turković Miloradu Dodiku i Nerminu Nikšiću: Podsjetila ih šta znači državna imovina

1 min. čitanja

Usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini, ali i izjava Nermina Nikšića kojom je ovo pitanje sveo na njive i oranje, još izazivaju reakcije u javnosti. Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković u svojoj objavi na društvenim mrežama podsjetila je dvojac Dodik-Nikšić šta znači za državu njena imovina, te da je ona ipak značajnija od njiva.

– Zaštita državne imovine, državnih nadležnosti te provođenje odluka Ustavnog suda BiH vitalni su interesi i prerogativi države, ako oni budu narušeni, bit će opasno uzdrmani sami temelji suvereninteta i integriteta Bosne i Hercegovine!

Svi pokušaj relativizacije čvrstih stavova kojima smo čuvali nadležnosti države od napada posljednjih mjeseci znače slabljenje države i produbljivanje podjela.

Još u maju prošle godine uputila sam protest Republici Srbiji zbog namjere da bez saglasnosti državnih institucija i protivno odluci Ustavnog suda BiH učestvuje u izgradnji hidroelektrane Buk Bijela, upozoravajući je da tako ugoržava dobrosusjedske odnose i narušava suverenintet države!

Čak je i UNESCO reagirao na planove u vezi sa tim projektom.

Pokušaji da se politikantski relativizira značaj državne imovine i važnost nadležnosti institucija, a kako bi se udovoljilo koalicionim partnerima, pa i susjednim državama, predstavlja opasan presedan koji vodi u anarhiju i rušenje državnih institucija, objavila je Turković.

Podijeli ovaj članak