Nikšić: Naše strpljenje ima granicu, napad na BiH nećemo tolerisati, a ne mogu prešutjeti…

3 min. čitanja

Nermin Nikšić, premijer FBiH, oglasio se na svom Facebook nalogu povodom usvajanja Prijedloga zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području Republike Srpske. 

Kaže kako nova vlast pokušava zajednički raditi na nivou entitet, ali naglašava da napade na Bosnu i Hercegovinu neće tolerisati.

Predsjedniku RS-a je poručio da nije dobro živjeti u iluziji.

– Milorad Dodik nastavlja svoj običaj da uoči vjerskih praznika drugih naroda pokaže nepoštivanje prema onima koji praznik slave. Tako je uradio prilikom posljednjeg najvećeg katoličkog praznika Uskrsa, tako je danas zajedno sa poslušnicima iz Narodne skupštine uradio i uoči Kurban-bajrama.

Već smo navikli na ponašanje kojim se pokušava dodvoravati građanima u Republici Srpskoj. Naravno da su njegovi takvi postupci u pravilu, a kako bi bilo drugačije, usmjereni protiv Bosne i Hercegovine, njenih institucija, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Nisam pristalica prepucavanja kroz medije, jasno sam u više navrata kazao da to što govori i radi nije ni u čijem interesu, naprotiv. Formirali smo Vijeće ministara koje je do sad pokazalo da može raditi u interesu građana ove države i čvrsto se držimo principa dogovora o tome. Pokušavamo zajednički raditi na nivou entiteta.

Ali isto tako smo u više navrata istakli da napade na Bosnu i Herecegovinu nećemo tolerirati.

NSRS je danas usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH izvršila direktan napad na Bosnu i Hercegovinu, na Dejtonski mirovni sporazum na koji se tako često pozivaju i na Ustav Bosne i Hercegovine. To jednostvano ne mogu prešutjeti. Naše strpljenje ima svoje granice.

Pretpostavljam da pozivati NSRS da povuče danas usvojeni Zakon je u najmanju ruku naivno.

Pozivati Milorada Dodika da prestane sa destruktivnom politikom, da prestane napadati i urušavati institucije Bosne i Hercegovine, da prestane opstruirati i ugrožavati sve dobro što se trudimo napraviti za ljude u ovoj zemlji, također je naivno. Ipak, bez obzira na to još jednom ga pozivam da prestane provocirati građane Bosne i Hercegovine svojom retorikom.

Nije dobro živjeti u iluziji o secesiji, otcjepljenju i povratku u ratna vremena.

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica. Svaka aktivnost usmjerena protiv toga je ništa drugo do državni udar i napad na Dejtonski mirovni sporazum i član III u kojem jasno stoji da i Republika Srpska kao i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine moraju u potpunosti poštivati odluke institucija naše zemlje, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekao je Nikšić.

Podijeli ovaj članak