Nikog nije briga za privođenje 16 policajaca: U svakoj normalnoj državo to bi dovelo do…

2 min. čitanja

U dosadašnjem periodu funkcionisanja nove vlasti nismo vidjeli skoro nikakve pomake ili, pak, iskazani interes za ispunjavanje 7. prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije vezanog za jačanje prevencije i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ističu iz Centra za sigurnosne studije.

– Objavljeni Globalni indeks organizovanog kriminala za 2021. godinu, u kojem je BiH pozicionirana na visokom 5. mjestu, među 44 analizirane evropske države, trebao bi valjda predstavljati zadnje upozorenje nadležnima da ovom pitanju, od istinskog značaja za građane, konačno posvete adekvatnu pažnju. Povećano prisustvo i konzumacija narkotika, krijumčarenje migranata, obračuni među članovima kriminalnih grupa, otmice i reketiranje, prisutnost i korištenje ilegalnog oružja te hapšenja policijskih službenika, ali i prijetnje i ugrožavanja novinara, postali su bh. svakodnevnica i građani se s pravom pitaju u kakvom sigurnosnom okruženju žive i kako se vlast brine za njihove živote i imovinu, kaže predsjednik Centra Denis Hadžović.

Prije BiH, na nezavidnoj ljestvici Globalnog indeksa organizovanog kriminala za 2021. izlistane su još dvije zemlje zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora

Ističe kako preokupiranost političkih lidera “bitnim državnim pitanjima”, ne pruža osnovne odgovore kako građanima priuštiti adekvatan sigurnosni ambijent u kojem ne trebaju konstantno strahovati za svoju, ali i sigurnost njihovih najbližih.

– Nedavna dešavanja u MUP-u ZDK-a, u svakoj normalnoj državi, dovela bi do hitnog zasjedanja najodgovornijih političara u strukturama vlasti FBiH. Privođenje 16 policijskih službenika u jednoj od 15 policijskih stanica Uprave policije MUP-a ZDK-a, u akciji koja se provodi pod nadležnošću Tužilaštva ZDK-a, moralo je radi inkriminacije i djela koja se stavljaju na teret optuženima izazvati pravu uzbunu među političkim elitama, naglašava Hadžović.

Napominje i kako se “skoro niko od vodećih političara nije udostojio da pokrene ozbiljnu institucionalnu raspravu ili inicira tematsku sjednicu na zakonodavnom ili izvršnom nivou vlasti povodom informacije da je više od 2.000 građana BiH koristilo aplikacije Anom, Sky ili ECHO Chat, čiji otkriveni sadržaji svakodnevno šokiraju javnost obimom penetracije kriminalnih grupa u društvo, ali i imenima involviranih”. 

Podijeli ovaj članak