Nezaposlenim pomoć do kraja novembra: Korisnici iznenađeni kada su dobili pakete koji nisu ni blizu onoga što je obećano

4 min. čitanja

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je 22. septembra dostavila Federalnom zavodu za zapošljavanje spisak na kojem se nalaze 56.892 nezaposlene osobe na dan 31. august ove godine.

Prikupljanje podataka

Istog dana je, podsjetimo, Vlada FBiH dopunila Uredbu o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena na način da će pravo na jednokratnu pomoć od 100 KM imati nezaposlene osobe koje nisu ostvarile pravo na jednokratnu pomoć po navedenoj uredbi i to korisnici prava iz boračko-invalidske zaštite, lica sa invaliditetom i civilne žrtve rata.

– Do danas ovoj službi nije vraćen “filtriran” spisak nezaposlenih osoba. Nakon što Federalni zavod za zapošljavanje vrati “filtriran” spisak nezaposlenih iz kojeg su izuzete navedene kategorije, ova služba će pristupiti prikupljanju podatka o transakcijskom računu nezaposlene osobe (rok za dostavljanje računa je 30. oktobar) kako bi se pristupilo isplati jednokratne naknade u roku iz navedene uredbe (najkasnije do 30. novembra 2022. godine), kaže za Oslobođenje Elvedina Sabitović, rukovodilac sektora za posredovanje u zapošljavanju i materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba u JU Služba za zapošljavanje KS-a.

Kao što smo već pisali, Uredbom Vlade FBiH osigurani su paketi pomoći u kojima su sadržane osnovne životne namirnice iz federalnih robnih rezervi za oko 17.000 socijalno ugroženih porodica, a kako je utvrđeno, vrijednost paketa je 500 KM. No, korisnici ove pomoći bili su, kako saznajemo, iznenađeni kada su dobili pakete koji nisu ni blizu onoga što je obećano bez obzira na to što je riječ o prvom krugu podjele.

Sabina Nadarević, sekretar Crvenog križa Općine Bosanski Petrovac, kaže za Oslobođenje da su pakete hrane podijelili u svih osam općina USK-a.

Rečeno je da će biti još jedna podjela hrane u novembru. Da li su tu uračunati ostali troškovi, prevoz, mi u to ne ulazimo, ističe Nadarević

– Mi kako smo dobili robu, tako smo je i podijelili. Imamo tri kategorije, prva kategorija su jedan i dva člana domaćinstva i njima smo podijelili 20 kilograma brašna, četiri litre ulja, šest komada mesnih narezaka i isto toliko konzervirane ribe, deset komada pileće paštete, zatim kilogram soli i četiri kilograma šećera. Svi znamo cijene i neka svako izračuna koliko to košta. Druga kategorija je od tri do pet članova i tu smo podijelili 30 kilograma brašna, četiri litre ulja, po osam komada mesnih narezaka i konzervirane ribe, dvanaest pilećih pašteta, kilogram soli, četiri kilograma šećera i pakovanje deterdženta od 3 kilograma, što u prvoj kategoriji nije bilo. Treća kategorija je od šest i više članova i tu je došlo 40 kg brašna, šest litara ulja, po 14 komada mesnih narezaka i konzervirane ribe, 16 pilećih pašteta, kilogram soli, šest kg šećera i pakovanje deterdženta od 3 kg, rekla je Nadarević.

Preračunali se

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, pojašnjava da su projekcije o količini paketa za sve kategorije napravljene na osnovu standarda procjene mjesečne potrošnje po osobi osnovnih životnih namirnica, a koje se nalaze u robnim rezervama.

– Broj članova je različit od domaćinstva do domaćinstva i to je razlog zašto su vrijednosti paketa različite. Prvobitnu projekciju smo radili na osnovu broja od 10.000 korisnika, ali smo u međuvremenu od federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, koje je prema Uredbi Vlade zaduženo da dostavi podatke, dobili spisak od 17.000 osoba. Stoga smo robu iz naših zaliha rasporedili na taj broj korisnika, kaže Bavrka.

Podijeli ovaj članak