Nešić: Svima koji pozivaju na Plan B i nasilje, dao bih pušku i poslao u Irak i Afganistan

5 min. čitanja

Bosna i Hercegovina je na Londonskom samitu iskazala jasnu političku opredijeljenost za jačanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi, te u tom smislu dala punu podršku usvajanju i provedbi dokumenta – mape puta za održivo rješenje na tom planu.

Istaknuto je to danas u Sarajevu u povodu održavanja Regionalnog koordinacijskog sastanka koji je posvećen praćenju implementacije dokumenta – Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Dvodnevna konferencija, koja je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupila predstavnike iz cijelog regiona, prilika je za predstavljanje i analizu dosada realiziranih mjera, te razmjenu mišljenja o koordinaciji budućih zajedničkih aktivnosti.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je u pauzi skupa kako su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja.

– Evidentno je da u ovom trenutku pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih problema s kojim se moramo i dalje baviti u smislu pronalaženja najboljih rješenja, kazao je Nešić.

Podsjetio je kako posljednji incidenti, koji su se zloupotrebom vatrenog oružja, desili u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji predstavljaju veliku opomenu i upozorenje za sve, te da ta tragična iskustva nalažu dodatne obaveze u pogledu stvaranja sigurnog okruženja za sve građane.

U osvrtu na rezultate postignute u proteklom periodu u saradnji s međunarodnim partnerima i državama u regionu, Nešić navodi kako se kontinuirano radi na usklađivanju svih 12 zakona o oružju, sa Evropskom direktivom o oružju, kao i unapređenju sigurnosti skladišnih kapaciteta policijskih agencija u BiH i poboljšanju infrastrukturnih uvjeta na ukupno 17 lokacija. 

– U saradnji svih policijskih agencija u BiH, ukupno je u periodu od 2018-2022. godine prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period – navodi ministar sigurnosti BiH, podsjećajući kako su policijske agencije u BiH provodile i provode kampanje radi prikupljanja oružja u nezakonitom posjedu.

Organizacijom kampanja podizanja svijesti građana u vezi s tim sigurnosnim pitanjem obuhvaćene su i osnovne i srednje škole, tokom koji su učenici educirani o opasnostima vezanim za zloupotrebu malog oružja i lakog naoružanja.

Tako je u okviru kampanje “Oružje ne štiti, oružje ubija“ obuhvaćeno ukupno 18.300 učenika iz 130 škola širom BiH.

– Jačali smo kapacitete službenika Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje, ali i drugih nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, ističe ministar Nešić.

Potcrtao je kako se aktivno radi na uspostavi fokalne tačke za vatreno oružje, te jačanju policijskih kapaciteta i realizaciji određenih sporazuma, među kojima je i Tehnički sporazum Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

– Radili smo i na pitanjima rješavanja viškova municije u posjedu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i obilježavanju malog oružja i lakog naoružanja u posjedu OSBiH, precizirao je Nešić, navodeći kako nadležne institucije očekuje dosta posla i aktivnosti koje trebaju zajednički realizirati, a sve radi stvaranja što boljeg sigurnosnog ambijenta za sve.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nešić je kazao kako, s obzirom na učestale incidentne situacije, treba pooštriti uvjete za dobijanje dozvola za nabavku, te pogotovo za nošenje oružja.

Nešić kaže da je situacija bezbjedna, a da protivnu atmosferu stvaraju neodgovorni političari.

– Mi imamo neodgovorne političare koji žele napraviti BiH nebezbjednom, ali imamo sigurnosnu situaciju, određeni političari svojim istupima žele prikupiti jeftine poene kod svog glasačkog tijela. Svi oni koji pozivaju na Plan B, na nasilje, ja bih dao pušku i poslao u Irak, Afganistan, pa nek‘ se tamo bori, poručuje Nešić.

U kontekstu rješavanja pitanja oružja koje je u nelegalnom posjedu, kazao je kako takvo oružje, bez obzira na politički trenutak, neće doprinijeti ničijoj sigurnosti, odnosno da može samo izazvati neželjene efekte.

Podijeli ovaj članak