Nekom baš kašika upadne u med: Znate li kolike penzije primaju političari na funkcijama

2 min. čitanja

Prve asocijacije na penzionere u Republici Srpskoj su težak život i mala penzija. Osim ako niste političar, funkcioner.

Višedecenijski politički staž, visoke funkcije, a samim tim i plate, garancija su pozamašnih primanja i u trećoj životnoj dobi. Najbolji dokaz za to su stari političari koji, osim što primaju penziju, i dalje imaju pravo na ogromne plate kao funkcioneri vlasti na nivou BiH ili RS-a.

Jer je narod glasao za njih, među kojima i penzioneri.

Od aktivnih političara iz RS, vjerovatno najveću penziju ima delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda BiH Sredoje Nović (SNSD). On je u imovinskom kartonu za 2022. prijavio godišnji prihod od 25.000 KM, što je 2.083 marke penzije svaki mjesec.

Njegov stranački i kolega u Domu naroda BiH, Nikola Špirić je tokom 2022. dobio 17.000 KM penzije, što je 1.416 KM mjesečno.

Član Kolegija Predstavničkog doma BiH Nebojša Radmanović (SNSD) mjesečno dobija nešto više, okruglih 1.500 maraka.

Penzioner je i član Kolegija Doma naroda BiH Dragan Čović (HDZ BiH), kome je od „mirovine“ prošle godine „kanulo“ 19.483 marke, odnosno 1.623 KM mjesečno.

Bivšem dobojskom načelniku, a sadašnjem poslaniku u PS BiH, Obrenu Petroviću, godišnja penzija je 18.000 maraka ili 1.500 mjesečno.

Delegat iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH Kemal Ademović ima penziju 1.583 KM.

U odnosu na njih, penzija poslanika SNSD u NSRS, Nataše Radulović, od 750 makara, izgleda kao realna, radnička.

Od ovih cifara može samo da se zavrti u glavi većini penzionera u Republici. Prema podacima Fonda PIO RS, prosječna penzija za maj iznosi 540,18 KM i čini 42,7 odsto prosječne plate.

To znači da penzioner Sredoja Nović prima penziju koja iznosi kao gotovo četiri prosječne penzije u Republici Srpskoj. I još radi, poše Srpskainfo.

Podijeli ovaj članak