Neka komšiji crkne svinja: Dok afrička kuga hara u RS-u, u FBiH se nadaju da će tamo i ostati

4 min. čitanja

Svinjska afrička kuga u manje od mjesec proširila se sjeveroistokom BiH i dovela do eutanazije više od 4.200 životinja. Najviše su pogođena područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara, gdje je Vlada Republike Srpske odlučila proglasiti vanredno stanje. Iako vlasti tvrde da su učinile sve na prevenciji, situacija na terenu govori drugačije.

Zaraza se širi

Prema navodima stručnjaka, skoro sa sigurnošću je virus uvezen, jer nije pronađen kod divljih svinja, a upravo to je dokaz da je sve posljedica nefunkcioniranja i nesuradnje državnih i entitetskih institucija, s obzirom na to da je za uvoz zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine u Vijeću ministara.

Dok se RS bori sa afričkom kugom, u Federaciji BiH zabilježen je rast stoke oboljele od bruceloze, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu. Za razliku od svinjske kuge, ovdje se radi o bolesti od koje obolijevaju životinje s kojih ona prelazi na ljude direktnim kontaktom s bolesnim životinjama ili indirektno konzumacijom namirnica dobivenih od oboljelih životinja.

”Provođenjem dijagnostičkih analiza, bruceloza je zabilježena kod 54 oboljele životinje i to kod 34 ovce, šest koza i 14 junadi, s tendencijom rasta”, priopćili su iz zeničkog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, što predstavlja više oboljelih od broja prijavljenih slučajeva za prethodne tri godine.

Afrička svinjska kuga virusna je zarazna bolest, koja nije opasna za ljude, ali kod svinja je gotovo sto posto smrtonosna

Prije nekoliko dana stigli su rezultati testiranja na afričku kugu, a od pet analiziranih farmi, na čak njih tri utvrđeno je prisustvo zaraze.

Federalni ministar Kemal Hrnjić u medijskim istupima naglašavao je neophodnost zabrane kretanja životinja i ulazaka na farme, ali i organiziranja stočnih pijaca, što je već provedeno u RS-u. Iako je od tih izjava prošlo nekoliko dana, niti jedno nadležno tijelo nije donijelo i provelo te mjere, niti smo uspjeli dobiti odgovor od njih.

”Ono što farmeri u cijeloj BiH trpe u svakom segmentu jeste što se rješavaju posljedice, a nikako ne želimo spriječiti uzroke. A to se dešava i u ovoj situaciji. Životinje su već zaražene, zaraza se širi. Dok relevantne institucije skontaju šta da urade, mi ćemo imati štetu kod farmera, jer dolazi do eutanazije velikog broja životinja. Postoji taj fond za nadoknadu štete, ali to je sve proces čekanja koji puno košta farmere”, kazao nam je Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Njihov problem

Afrička kuga jeste trenutno problem RS-a, ali kao što se taj problem munjevitom brzinom prelio preko granice sa Hrvatskom, odakle je i došao u našu zemlju, jasno će da se još lakše prenijeti u Federaciju BiH.

”Federalno i kantonalno ministarstvo nas konstantno obavještavaju o slučajevima zaraznih bolesti kod životinja. Prema tim podacima, jasno je da je većina slučajeva vezana za entitet RS. Što se tiče same prevencije, o tome ne mogu govoriti, za to je potrebno kontaktirati više nivoe vlasti”, kazao nam je Mersad Turkić iz Gradske veterinarske stanica Tuzla, koji je naglasio da “to još nije federalni problem” i da oni ne mogu rješavati problem na nivou drugog entiteta.

Podijeli ovaj članak