Nečuveno: Mateju Živkoviću nakon ranjavanja obustavljena plata

4 min. čitanja

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH donijela je odluku kojom se obustavlja isplata plaće zamjeniku predsjednika ove institucije Mateju Živkoviću, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu dana. Obustava će trajati do, kako se navodi, rješavanja pitanja Živkovićeva radno-pravnog statusa.

Potvrdio je to za Večernji list Živkovićev odvjetnik Sanel Nezirić, koji ističe kako će njegov klijent pravnim sredstvima osporavati očite pokušaje da ga se eliminira iz Komisije i da mu se onemogući ostvarivanje zakonskih prava. Tim prije što se kao argument za uskraćivanje plaće navodi to što Živković ne dolazi na posao.

Živković je ranije dao opširan iskaz Tužilaštvu BiH u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a mahinacije u njenom radu navodi kao motiv za pokušaj ubistva koji je preživio i koje do danas nije rasvijetljeno. 

Živković, koji je poslije dugotrajnog oporavka dobio i policijsku zaštitu, u svom šokantnom iskazu istražnim tijelima podsjetio je kako je upravo u vrijeme pokušaja njegova ubistva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno sarađivao s tužilaštvima i SIPA-om na slučajevima iz svoje ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBIH. Riječ je o slučajevima “Bosnalijek” pred državnim i kantonalnim Tužilaštvom i slučaju “Profit” koji se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Izrazio je otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika te institucije dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima u kojima je svjedočio. Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja, 16. marta 2022. godine.

lako ne želi prejudicirati rezultate istrage pokušaja njegovog ubistva, u opsežnoj izjavi Tužilaštvu BiH Živković vrlo direktno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim upozoravanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire. Navodi kako se u Komisiji zloupotrebljavala autonomija koju ta institucija ima kako bi se provodili ciljani nadzori “u svrhu kriminalizacije pojedinaca i privrednih preduzeća”, a istovremeno su propuštane poduzimati neophodne mjere u nekim drugim predmetima iz nadležnosti Komisije. Kao primjer navodi slučaj trgovine dionicama Bosnalijeka i Triglav osiguranja.

Komisija za vrijednosne papire FBIH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverze, ali sada bi sve, osim otvaranja opsežne istrage o njenom radu, bilo skandalozno. Kako se neslužbeno saznaje, tužioci već u nekoliko predmeta obrađuju podatke vezane uz djelovanje Komisije za vrijednosne papire u kojoj godinama glavnu riječ vode kadrovi vrlo bliski SDA.

lako je Živković i sam, a i posredstvom svojih pravnih savjetnika, više puta tražio od nadležnih institucija da mu se omogući siguran povratak na posao ili omogući rad sa sigurne lokacije, od nadležnih institucija, pa ni od samog KVP-a, nikada nije dobio jasan odgovor postoje li uslovi za njegov siguran povratak na posao ni omogućava li mu se rad sa sigurne lokacije, odnosno mjesta gdje živi. Uskraćivanje plaće i preispitivanje njegovog radno-pravnog statusa predstavljaju nastavak pritiska na Mateja Živkovića da napusti Komisiju za vrijednosne papire FBiH, ali i očigledno jasno pokazuje da su stvarne namjere obračun sa Živ- kovićem, ali i poruka ostalima da državne institucije ne funkcioniraju, odnosno da stvari upravo funkcioniraju tako da se ciljevi postižu prijetnjama i napadima.

Živković je sad u poziciji da brani vlastito mjesto u Komisiji, što je, čini se, cijena iznošenja vrlo kompromitirajućih informacija o nezakonitostima u radu Komisije. Za očekivati je da, zbog svega što se dogada oko Komisije za vrijednosne papire FBiH i njene ozbiljne kompromitacije, Parlament FBiH preispita njen rad, kao i kadrovska rješenja koja su rezultat odluke bivšeg saziva Parlamenta, piše Večernji List, u izdanju za BiH.

Podijeli ovaj članak