Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

2 min. ─Źitanja

Predstavni─Źki dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je ju─Źer usvojio nacrt Zakona o unutra┼ínjoj trgovini kojim je, izme─Ĺu ostalog predvi─Ĺeno, da nedjelja i praznici obavezno budu neradni za zaposlene u trgovini.

Usvajanje spomenutog nacrta zakona u Predstavni─Źkom domu ne zna─Źi da njegova primjena mo┼że po─Źeti, ali je njegovo usvajanje zna─Źajan korak ka njegovoj primjeni. Naime, ako i Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji nacrt Zakona o unutra┼ínjoj trgovini, slijedi javna rasprava o ovom nacrtu zakona.

Poslije javne rasprave, entitetska vlada ─çe usvojiti prijedlog Zakona o unutra┼ínjoj trgovini koji ─çe biti upu─çen u parlamentarnu proceduru. Ako oba parlamentarna doma prihvate prijedlog Zakona, mo┼że stupiti na snagu.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavni─Źkog doma Parlamenta FBiH je krajem februara ove godine konstatovao da bi se prilikom razmatranja uvo─Ĺenja neradne nedjelje i praznika za radnike u trgovini trebalo uzeti u obizr iskustva ostalih evropskih dr┼żava.

Sindikat radnika trgovine i uslu┼żnih djelatnosti Bosne i Hercegovine je pozdravio namjeru vlasti da nedjelja i praznici budu neradni za radnike u trgovini. Resorni ministar Amir Hasi─Źevi─ç (NS) je ranije izjavio da je cilj harmonizirati tr┼żi┼íte jer je u pojedinim op─çinama/gradovima FBiH ve─ç obavezno da nedjelja bude neradna za radnike u trgovini.

Pojedini se protive ovoj mogu─çnosti, smatraju─çi da to nije pobolj┼íanje statusa radnika, ve─ç pogor┼íanje statusa radnika. Naime, obaveza da nedjelja i praznici budu neradni za njih predstavlja dodatno kr┼íenje radni─Źkih prava jer bi se time uskratila sloboda izbora, tj. da nedjeljom rade oni koji ┼żele raditi.

Osim toga, napominju da je aktuelnim Zakonom o radu propisano da svaki radnik, pa i onaj u trgovini, sedmi─Źno mora imati dva slobodna dana te da je stvar dogovora poslodavca i radnika koja to dva dana ─çe biti. Nadalje, postoje i oni koji tvrde da obaveznu neradnu nedjelju i praznike zagovara i naftni i religijski lobi.

Klix.ba

Podijeli ovaj ─Źlanak