Najnoviji izvještaj EU: Bosna i Hercegovina je top-destinacija za kriminal

2 min. čitanja

Vijeće Evropske unije objavilo je danas najnoviji izvještaj Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT) u kojem su nabrojani rezultati vodećeg instrumenta EU za borbu protiv organiziranog kriminala za 2022.

Balkanski kartel

U 15 područja kriminala širom EU uhapšene su 9.922 osobe, identificirano je 4.019 žrtava trgovine ljudima, uhapšeno je 3.646 krijumčara migranata, zaplijenjeno više od 180 miliona eura i 62 tone droge te pokrenute 9.262 istrage.

Zapadni Balkan je, a samim time i BiH, kako je istaknuto, top-destinacija za kriminalne aktivnosti. Navedeno je da je balkanska ruta bila najopasnija za krijumčarenje migranata. Inače, cijela radna grupa koja se bavila istraživanjem kriminala imenovana je po Zapadnom Balkanu, a upostavljeni su i odgovarajući projekti EU nazvani po ovom području.

Kao jedan od najopasniji kartela istaknut je balkanski kartel. Evropski koordinirani odgovor na povećani uvoz kokaina iz Latinske Amerike u EU i njegove daljnje distribucije, prema izvještaju, izgledao je ovako: Operacija Rocky/Most, uhapšene su dvije osobe, a 6 kg heroina je zaplijenjeno; operacija Achilles/Maximus/Vento, uhapšeno je 175 ljudi, zaplijenjen 861 kg kokaina; operacija Seminole/Florida rezultirala je hapšenjem 28 osoba i zapljenom 6,1 tone kokaina.

Kradljivci automobila

BiH je spomenuta i u kontekstu razbijanja bande kradljivaca automobila koja djeluje širom Njemačke. Ovu kriminalnu mrežu ilegalno su činili bh. državljani nastanjeni u Njemačkoj. Osumnjičeni su za provale u stambene zgrade noću i krađu ključeva skupih vozila. Ukupna vrijednost ukradenih vozila premašuje 1,5 miliona eura.

Podijeli ovaj članak