Najavljene rigorozne mjere protiv Face TV: Sporna je izjava o Miloradu Dodiku

3 min. čitanja

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović, najavio je rigorozne mjere protiv Face televizije, čiji je vlasnik i direktor Senad Hadžifejzović tokom razgovora sa gostom u emisiji upitao da li bi trebalo se Milorad Dodik “smijeni, smiri ili ubije”.

Naime, Milinović je za Srnu kazao da je RAK danas po službenoj dužnosti pokrenuo postupak protiv Face-a.

– To će biti skraćeni postupak s obzirom da je, na prvi pogled ovoga što se desilo, i te kako jasno da je prekršen Kodeks o pružanju audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, potvrdio je Milinović.

Prema njegovim riječima, na prvi pogled je vidljivo da je prekršeno još mnogo podzakonskih akata Agencije.

– Ove stvari koje smo nažalost vidjeli u medijskom prostoru BiH, prvenstveno Face televiziji su nedopustive i RAK ih neće dozvoliti, naveo je Milinović.

Najavio je i da će vrlo brzo, čim se skraćeni postupak završi, biti izrečene odgovarajuće mjere i sankcije.

– U komunikaciji sa kolegama iz područja emitovanja već smo u prvoj analizi vidjeli da će one biti rigorozne. I mogu da najavim rigorozne mjere da se ovakve stvari više nikada ne bi desile, dodao je Milinović.

U slučaju da se to ponovi, kaže Milinović, krajnja mjera je suspenzija programa i oduzimanje dozvole.

– Ovo sad je nešto što će vjerovatno ići ka najvišoj mogućoj novčanoj kazni s obzirom da je to prva mjera upozorenja da se ovakve stvari ne bi dešavale, ali ukoliko se ovako nastavi, mi smo kroz naše analize u RAK-u već vidjeli da Face televizija prelazi određene granice, bojim se da ćemo posegnuti za najrigoroznijim mjerama koje su nam Zakon o komunikacijama i sva naša pravila dali kao nadležnost da djelujemo, dodao je on.

Vlasnik i direktor Face televizije Senad Hadžifejzović je, tokom razgovora sa gostom u emisiji o tome šta da se radi sa članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom, upitao da li je rješenje da se “smijeni, smiri, ubije?”.

Podijeli ovaj članak